Smakosze.pl Przepisy Przepis na pańską skórkę
Jan BIELECKI/East News

Przepis na pańską skórkę

21 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę.

Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.

Przepis na pańską skórkę

  • 4 białka jaj

  • 1/2 szklanki wody

  • 50 dag cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • ewentualnie sok malinowy do barwienia

Przygotowanie pańskiej skórki

Białka ubij na sztywną pianę w metalowej misce. Wodę wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Jeśli chcesz zrobić różową pańską skórkę, dodaj też 2-3 łyżki soku malinowego.

Miskę z pianą zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by miska nie dotykała lustra wody. Otrzymany syrop wylej na białka. Całość ubijaj do czasu, aż masa zgęstnieje.

Potem miskę z masą zdejmij znad pary i ubijaj, aż wystygnie. Masę od razu wyłóż na papier do pieczenia, w miarę równomiernie ją rozprowadź, pozostaw by stwardniała.

Zastygłą masę podziel na małe kawałki. Zawijaj je w kawałki papieru do pieczenia, włóż do słoja i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na słodkości. Zobacz, jak z pozostałych żółtek przygotować kogel-mogel albo jak zrobić hit PRL-u - zupę nic .

piana z białek
piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy