Szybka i prosta surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta nie zajmuje w naszej kuchni, tak zaszczytnego miejsca, jak kapusta biała. A szkoda, bo jest bardzo wartościowa i ma ciekawy smak. Zobaczcie jak przygotować szybką i prostą surówkę z czerwonej kapusty. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu.
Czerwona kapusta ma wyższą wartość odżywczą niż kapusta biała. Jej czerwona barwa wynika z obecności antocyjanów, które mają silne działanie przeciwutleniające. Zawiera też więcej witamin C i E, które również są przeciwutleniaczami. Poza tym jest bogata w witaminę B1. Z tych powodów warto po nią sięgać częściej.
Szybka i prosta surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
pół niedużej główki czerwonej kapusty
sól
1 cebulka
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
pół cytryny
natka pietruszki
pieprz
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich, obwiędniętych liści. Poszatkuj ją bardzo drobno lub zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
Cebulkę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do kapusty, wymieszaj. Majonez połącz z olejem, miodem, musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Przygotowany sos dodaj do kapusty razem z posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Wskazówka: Jeśli kapusta jest dla ciebie za twarda, po poszatkowaniu możesz sparzyć ją wrzątkiem. Umieść ją w tym celu na sicie i przelej gorącą wodą. Kapustę możesz też wrzucić na wrzątek, gotować 2-3 minuty, a potem dokładnie odcedzić.
Na naszej stronie znajdziesz też więcej informacji na temat właściwości zdrowotnych kapusty czerwonej i białej. Zobacz także, jak przygotować surówkę z białej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/OlafSpeier
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje