Pieczony karczek
Canva.com

Przepis na pieczony karczek wprost idealny na świąteczny stół

Tradycyjnie przygotowywane mięso na święta w Polsce. Pieczony karczek można podawać na ciepło, albo na zimno do pieczywa. Łatwy w przygotowaniu jest lepszą alternatywą, niż kupowane wędliny. Delikatny, rozpływający się w usta karczek pieczony to coś czego koniecznie musisz spróbować.

Pieczony karczek to jedno z tych mięsiw, które od dawna króluje na polskich stołach. Przyrządza się je podczas większości polskich imprez, czy to na urodziny, imieniny, wesela lub chrzciny. Pieczony karczek występuje jako przystawka, a nie główne danie, dlatego możemy go podawać na zimno oraz na ciepło, a w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Pieczony karczek to mięso, które ma bardzo wyrazisty smak dzięki swojej marynacie, a dodatkowo jest bardzo delikatny. Domowej roboty smakuje wszystkim! Nie czekaj więc na przyjęcie, zrób ten karczek już teraz!

Tego potrzebujesz, aby przyrządzić pieczony karczek

Składniki:

- 2 kg karkówki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- tymianek
- 2 łyżki roztopionego masła
- pół szklanki białego wina
- 4 ziarenka ziela angieslkiego
- 2 liście laurowe
- oregano
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie pieczonego karczku

Mięso opłukać i osuszyć.
Do miski dodać obrane piórka z cebuli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki roztopionego masła, pół szklanki białego wina oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko rozmieszać dokładnie łyżką. Do marynaty dodać wszystkie przyprawy po około pół łyżeczki wszystkiego. Można teraz dodać miód. Wszystko dokładnie wymieszać.

Do miski z marynatą włożyć karczek, obtoczyć go z w niej z każdej strony, pozostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia w karczku porobić dziury i powtykać w nie ząbki czosnku.
Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę razem z kawałkami cebuli i przypraw. Wstawić do brytfanki.

Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół. Piec przez godzinę, a następnie wyjąć je i przeciąć foliowy rękaw, wstawić do piekarnika jeszcze na 30 minut.
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim karczek, aby jeszcze do siebie doszedł. Następnie wyciągnąć go, przełożyć na talerz i podawać.

Dodatki do pieczonego karczku

Karczek najlepiej będzie smakował z chrzanem, ćwikłą bądź dodatkami kiszonymi, czyli ogórki lub kapusta kiszona. Karczek pieczony można jeść również bez dodatków, albo na chlebie.

Jeśli chcesz możesz dodać do marynaty czerwoną paprykę oraz pieczarki, wtedy karczek będzie pieczony z warzywami. Opcjonalnie możesz podawać większe kawałki karczku z sosem pieczeniowym oraz ziemniakami, jako danie obiadowe.

Następny artykuł