Piekarnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń kuchennych. Zgodnie ze swą nazwą, służy ono do pieczenia rozmaitych dań – ciast, obiadów, a nawet niektórych rodzajów śniadań czy kolacji. Piekarniki w różnych formach dostępne są w niemalże każdej kuchni na świecie.
W krajach rozwiniętych produkuje się różnego rodzaju piekarniki, zarówno takie pełniące funkcje podstawowe, jak i takie, które zadowolić mają najbardziej wymagających klientów. Bardzo częstym wyborem jest dziś piekarnik do zabudowy.
Piekarnik może być zarówno elektryczny, jak i gazowy. Powszechne jest umieszczanie piekarników jako elementów kuchenki. Wówczas na górze piekarnika znajdziemy urządzenia do smażenia i gotowania – mogą to być tradycyjne, żeliwne krążki, płyty indukcyjne, lub elementy grzewcze okryte powłoką ceramiczną.
Zastanawiając się nad wyborem właściwego piekarnika w który wyposażymy naszą kuchnię, powinniśmy rozważyć kilka kwestii. Pierwszą z nich jest rodzaj piekarnika – gazowy lub elektryczny. Zaletą tego pierwszego jest niska cena zakupu i niewielkie koszty eksploatacji. Piekarnik elektryczny jest droższy, jednak posiada znacznie więcej użytecznych funkcji.
Z praktycznego punktu widzenia patrząc, powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność piekarnika, wybierając właściwy dla naszych potrzeb. Wygoda użytkowania piekarników może z kolei w dużej mierze wynikać z rodzajów programatorów – wyróżniamy programatory tradycyjne (pokrętła), tekstowe, piktogramowe i obrazkowe. Dla wielu istotne mogą być także same walory estetyczne, takie jak kolor piekarnika, kształt, czy potencjalna trudność w utrzymaniu jego czystości.
Klasa energetyczna piekarnika nie ma zbyt dużego znaczenia – różnice we wszystkich przypadkach będą minimalne. Na rynku zresztą dostępne są wyłącznie trzy klasy energetyczne piekarników: A, A+ i A++. Inaczej niż w przypadku znacznej części pozostałego sprzętu RTV i AGD, w przypadku piekarników problematykę klasy energetycznej będziemy mogli pominąć.
Pokaż więcej
Święta wielkanocne coraz bliżej. Przypominają o tym nie tylko sieci sklepów, które kuszą promocjami, ale też celebryci kulinarni, którzy dzielą się przepisami na świąteczne przysmaki. Jeden ze znanych kucharz pokazał, jak przyrządzić domowy pasztet. Takie znakomite dania jeszcze nigdy nie gościło na twoim stole.
Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Poznaj sposób na puszyste naleśniki bez smażenia. Danie jest znakomite i z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Przygotowanie wymaga odrobinę cierpliwości i czasu, ale naprawdę warto je zrobić.
Coraz bardziej świadome wybory konsumenckie skłaniają nas do zdrowszego i prostszego stylu jedzenia. Niemniej jednak wielu z nas nadal boryka się z problemem uniknięcia plastiku w posiłkach. Jest to ostatnio gorący temat do dyskusji, a nawet wypowiedziała się o tym Katarzyna Bosacka. Komentarze internautów mogą szokować.
Dania z warzyw mają swoich przeciwników, jak i zwolenników. To, przygotowane z poniższego przepisu zachwyci każdego na tyle, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Poznaj szczegóły na temat tego, jak je zrobić i podaj na obiad lub na kolację. Sprawdzi się doskonale na te dwa posiłki.
Na Wielkanoc oprócz jajek w różnej postaci przygotuj także pieczoną karkówkę. Danie urozmaici świąteczne menu i zyska uznanie zaproszonych gości. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Przygotuj się na niejedną prośbę o dokładkę.
Piekarnik to urządzenie, które w kuchni jest używane bardzo często. W końcu możemy w nim upiec różne pyszności. Często potrzebujemy do tego blachy, która niestety się brudzi jak wszystko inne. Dlatego też popularna ekspertka kulinarna Anna Zyśk zaproponowała sposób, jak szybko i bezproblemowo ją wyczyścić. Koniecznie sprawdźcie, jak to zrobić.
Piekarnik to urządzenie, które jest bardzo często używane w kuchni. Wszelkie potrawy takie jak np. zapiekanki czy choćby lazania, czy oczywiście ciasta muszą się upiec przed podaniem. Dlatego też z każdym pieczeniem wnętrze coraz bardziej się brudzi. Jak sobie z tym poradzić? Jest na to pewien sposób.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskakuje przepisem. Kucharz podzielił się kolejną recepturą na fantastyczną potrawę. Wystarczy, że zmielisz surową słoninę i włożysz ją do słoików. Ten patent jest hitem.
Jak niedziela, to kotlety schabowe. Nie jednak takie zwykłe, ale zapiekane po apetyczną pierzynką. Taki schab z piekarnika na obiad to prawdziwe niebo w gębie. Roboty z nimi tyle, co nic. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Czy Coca-Cola ma coś wspólnego z jajkami? Teoretycznie nie. Ale mieszanka tych dwóch produktów może zdziałać coś ciekawego. Tylko nie jajek, a ich skorupek. Mikstura rozwiąże problem, z którym zmaga się wiele osób.
Wyrastanie ciasta drożdżowego wydaje się procesem trudnym do kontrolowania. Są jednak sposoby, by nad nim zapanować. A przede wszystkim – przyspieszyć efekt idealnego spulchnienia.
Przenigdy nie wyrzucaj fusów po kawie, to bardzo cenny odpad, który wykorzystasz w domu na wiele sposobów. Kawa, dzięki swoim właściwościom, rozwiąże również częsty problem, który pojawia się zimą.
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Nie trzeba jednak wydawać majątku w drogiej restauracji, by uczcić to święto. Pyszny, efektowny a przy tym niedrogi posiłek możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że głównym bohaterem tej eleganckiej przekąski są najzwyklejsze ziemniaki.
Naleśniki na słodko są rarytasem, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Zamiast podawać je z dżemem czy kremem czekoladowym, wypróbuj naleśniki zapiekane na słodko. Połączenie delikatnego, twarogowego farszu z cienkimi plackami i lekkim sosem jest po prostu doskonałe. Zrób, a ten smak zostanie z tobą na dłużej.
Jeśli sporo pieczesz na pewno widać to po twoim piekarniku. Ten sprzęt często wymaga dokładnego i niestety uciążliwego czyszczenia. Na szczęście jest pewna metoda, która maksymalnie ułatwi to zadanie. Wystarczy, że użyjesz ręcznika papierowego w nietypowy sposób.
Zapomnij o zwykłych tostach lub kanapkach. To śniadanie z kajzerek bije je na głowę. Wystarczy pieczywo, masło i pyszne dodatki. Danie jest proste w przygotowaniu i jest tak pyszne, że rodzina będzie prosić o nie znacznie częściej.
Nie masz pomysłu na kolację? Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób na smaczną zapiekankę z ciasta francuskiego. Taka kolacja na ciepło zostanie doceniona przez domowników. Uważaj, bo poproszą o niejedną dokładkę.
Jeżeli brakuje ci smaku kaszanki z grilla, wypróbuj przepis, o którym nikt nie pamięta. Przysmak bez problemu przygotujesz w piekarniku, a jeden dodatek sprawi, że kaszanka będzie smakowała obłędnie. Poznaj sposób, a takie danie będziesz przygotowywać non stop.
Jedna rzecz całkowicie odmieniła moją kuchnię. Od kiedy kupiłam ten gadżet za 80 zł, przestałam zamawiać pizzę do domu. Moi goście byli w szoku, kiedy pierwszy raz przygotowałam przekąskę na kamieniu do wypiekania pizzy. Musicie tego spróbować.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto do kawy? Koniecznie upiecz sernik według poniższego przepisu. Sernik zrobisz bez grama masła i cukru. Jest szybki w przygotowaniu, o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a także puszysty jak chmurka. Zachwyty gwarantowane!
Pomidorowa to obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup, która z pewnością bardzo często gości na stołach w polskich domach. Najczęściej jest podawana z makaronem lub z ryżem, jak kto woli. Istnieje jednak przepis, który troszkę odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy i pozwala poznać nowe smaki. Koniecznie musisz go wypróbować.
Zawsze używasz papieru do pieczenia? Lepiej przyjrzyj się uważnie informacjom na jego opakowaniu. Stosowanie tego produktu może mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie. Niestety większość osób nie jest tego świadoma.
Cytryny to egzotyczne owoce o wszechstronnych zastosowaniach w kuchni, które wielu z nas zna przede wszystkim z ich kulinarnych właściwości. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że mogą one także z powodzeniem pełnić rolę naturalnego środka czyszczącego. Przedstawiamy szybki i prosty sposób na to, jak uporać się z brudnym piekarnikiem.
Co ma wspólnego kaloryfer z kulinariami? Okazuje się, że bardzo wiele. Za pomocą tego urządzenia możesz przygotować smakołyk, z którego korzystać będziesz cały rok. To tak proste, jak genialne.
Serniki i makowce nieustannie pojawią się na naszych imprezowych stołach. Jednak warto poznać przepis Tomasza Strzelczyka na inne ciasto. Pyszny wypiek 2 w 1 stanie się hitem na każdą okazję. Zachwyci kremowością i delikatnym smakiem.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na Sylwestra? Przygotuj puszysty i delikatny sernik z korzenno- pomarańczową nutą. To połączenie posmakuje całej rodzinie. Ciasto jest jednym z najlepszych, zimowych deserów.
Jeżeli szukasz dania, które uzupełni świąteczne menu, koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowany według niego pieczony schab ze śliwką wprowadzi w zachwyt niejednego zaproszonego gościa. Przygotowanie mięsa nie jest trudne ani czasochłonne, więc na spokojnie zdążysz zrobić je przed świętami.
Zapiekanka z warzywami to zawsze świetny pomysł na obiad. Prosta, szybka, sycąca i lekka błyskawicznie znika z talerzy. Do zapiekanek zwykle dodajemy żółty ser, jak gouda, cheddar, czy parmezan. Często jest to również biała mozzarella. Mało kto wie, że i zwykły twaróg doskonale nadaje się do przygotowania tego typu dań. Smak jest niesamowity.