Piekarnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń kuchennych. Zgodnie ze swą nazwą, służy ono do pieczenia rozmaitych dań – ciast, obiadów, a nawet niektórych rodzajów śniadań czy kolacji. Piekarniki w różnych formach dostępne są w niemalże każdej kuchni na świecie.
W krajach rozwiniętych produkuje się różnego rodzaju piekarniki, zarówno takie pełniące funkcje podstawowe, jak i takie, które zadowolić mają najbardziej wymagających klientów. Bardzo częstym wyborem jest dziś piekarnik do zabudowy.
Piekarnik może być zarówno elektryczny, jak i gazowy. Powszechne jest umieszczanie piekarników jako elementów kuchenki. Wówczas na górze piekarnika znajdziemy urządzenia do smażenia i gotowania – mogą to być tradycyjne, żeliwne krążki, płyty indukcyjne, lub elementy grzewcze okryte powłoką ceramiczną.
Zastanawiając się nad wyborem właściwego piekarnika w który wyposażymy naszą kuchnię, powinniśmy rozważyć kilka kwestii. Pierwszą z nich jest rodzaj piekarnika – gazowy lub elektryczny. Zaletą tego pierwszego jest niska cena zakupu i niewielkie koszty eksploatacji. Piekarnik elektryczny jest droższy, jednak posiada znacznie więcej użytecznych funkcji.
Z praktycznego punktu widzenia patrząc, powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność piekarnika, wybierając właściwy dla naszych potrzeb. Wygoda użytkowania piekarników może z kolei w dużej mierze wynikać z rodzajów programatorów – wyróżniamy programatory tradycyjne (pokrętła), tekstowe, piktogramowe i obrazkowe. Dla wielu istotne mogą być także same walory estetyczne, takie jak kolor piekarnika, kształt, czy potencjalna trudność w utrzymaniu jego czystości.
Klasa energetyczna piekarnika nie ma zbyt dużego znaczenia – różnice we wszystkich przypadkach będą minimalne. Na rynku zresztą dostępne są wyłącznie trzy klasy energetyczne piekarników: A, A+ i A++. Inaczej niż w przypadku znacznej części pozostałego sprzętu RTV i AGD, w przypadku piekarników problematykę klasy energetycznej będziemy mogli pominąć.
Pokaż więcej
Nie znam lepszego deseru. Z tym przepisem zrobisz bardzo szybko, a przede wszystkim smacznie. Sprawdzi się idealnie w roli słodkiej przekąski. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę nawet dzisiaj. To ciasto jest niesamowite.
Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Wielkanoc nie może odbyć się bez tej pieczeni na twoim stole. W smaku i soczystości przebija klasyczny pieczony schab. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich najbliższych na święta. Będą zachwyceni, a soczyste mięso zniknie w mgnieniu oka.
Żeberka to świetny pomysł na obiad. Jednak, choć wieprzowina nie jest trudnym mięsem, nie każdy umie zrobić je w odpowiedni sposób. Chodzi o to, by były dobrze upieczone, a jednocześnie soczyste i nieprzesuszone. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, co musisz zrobić, a uzyskasz mięso tak miękkie, że samo będzie odchodziło od kości. Przekonaj się, jakie to proste.
W tym roku na Wielkanoc zamiast sernika i mazurka podam to ciasto. Jest wyśmienite, a przepis nie jest zbyt skomplikowany. Już dzisiaj wiem, że smak tego wypieku na pewno zaskoczy całą moją rodzinę. Gorąco zachęcam, abyś i ty je go wypróbowała.
To najlepszy i najszybszy przepis na ciastka. Zrobisz je w chwilę, a w dodatku potrzebujesz tylko 3 składników. Twoja rodzina będzie zachwycona. Poniżej opiszę ci wszystko krok po kroku.
Makaron zawsze trafia w gust smakoszy. Ten, który chcę polecić, jest wyjątkowy. Wystarczy ugotować makaron, zalać go tą masą, a wkrótce danie zachwyci smakiem każdego głodomora. Błyskawicznie zniknie z talerzy, bo jest pyszny.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób zapiekankę! Potrzebujesz do niej zaledwie kilku składników, a efekt będzie pyszny. Tani posiłek, który zrobisz raz-dwa, doceni cała rodzina. Apetyczna zapiekanka szybko zniknie z talerzy.
Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.
Ten prosty kuchenny trick pozwala oszczędzić mnóstwo czasu na porządkach. Wystarczy kreatywność w używaniu produktów, które mamy pod ręką, by znacznie skrócić czas potrzebny na tak banalne czynności jak np. czyszczenie piekarnika.
Naleśniki są zawsze dobrym pomysłem. Teraz przyrządzam je metodą, którą pokazała mi osoba, która o gotowaniu wie niemal wszystko, czyli zaprzyjaźniona kucharka. Naleśniki wychodzą, że palce lizać i raz-dwa znikają z talerzy.
Idealna zapiekanka istnieje i to z tego przepisu dowiesz się, jak ją zrobić. Cała rodzina prosi mnie o przepis. Robi się ją szybko, a składniki są bardzo tanie. Sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację. Zrób i zaskocz domowników.
Czy fast food może być zdrowy i pyszny? Tak, ale tylko ten z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz przyrządza nie hot dogi, ale czosnogi pełne znakomitych dodatków. Teraz zrobisz je w swoim domu i zachwycisz tym smakiem swoich bliskich.
Babka wielkanocna musi znaleźć się na twoim świątecznym stole. Dodając jeden składnik, sprawisz, że będzie odpowiednio wilgotna i miękka. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.
Zrób pasztet z przepisu mojej babci, a nie zawiedziesz się. Sekretem jest jeden składnik, który cudownie podkręca smak. Pasztet podpasuje każdemu smakoszowi.
Ten niezwykle prosty i smakowity deser zrobisz w pół godziny. Wystarczy kilka tanich składników. Ten deser zachwyci każdego smakosza. Raz spróbujesz i na pewno zrobisz go ponownie.
Schab ze śliwką to doskonały wybór na Wielkanoc. Jednak ja przyrządzę go w inny niż zazwyczaj sposób i z wyrazistymi dodatkami. To okazałe danie będzie ozdobą wielkanocnego stołu i zachwyci smakiem moich gości.
Zapiekanka z ziemniaków i szynki robi się niemal sama. W kilka minut mam gotowy smaczny i pożywny obiad. Polecam każdemu przepis na to znakomite danie obiadowe.
Domowe pieczywo nie jest zarezerwowane dla wybranych. W dzisiejszych czasach może je upiec absolutnie każdy. Nawet chleb na zakwasie nie wymaga tyle zachodu, ile jest mu przypisywane. We własnej kuchni możesz go mieć już w kilkadziesiąt minut.
Czytasz tytuł i zastanawiasz się, co oni znowu wymyślili? Uwierz, że jak raz zrobisz ciasto według tego przepisu, będziesz robić je dużo częściej. Efekt jest zaskakujący.
Istnieje idealny przepis na kolację i masz go właśnie przed oczami. Moja rodzina uwielbia parówki z tego przepisu tak bardzo, że mogliby jeść je codziennie. Przekonaj się sama, co to za niesamowite danie. Gwarantuję, że będziesz wracać do tego przepisu.
Nie ma jak świeży chleb. Najlepszy zrobisz samodzielnie w domowym zaciszu. Z przepisu poniżej wyjdzie doskonały. Jego miękkość i smak zachwyci całą twoją rodzinę. Nie ma sensu kupować chleba, lepiej upiec go samemu.
Drożdżówki to najlepszy wybór na deser. Nie kupuj, tylko zrób je sama w domu. Z tym przepisem z Internetu zrobisz najlepsze drożdżówki. Smak zachwyci wszystkich.
Jak sernik to tylko ten z przepisu mojej babci. Wychodzi idealny za każdym razem. Zrób i przekonaj się sama. Przepis idealny na deser.
Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje kolejnym smacznym przepisem. Tym razem pokaże, ci jak zrobić aromatyczną i soczystą szynkę. Już nigdy nie zjesz tej ze sklepu.
Przepis na to warzywne danie sprawdzi się idealnie podczas Wielkiego postu. Wystarczy, że zrobisz je z przepisu zawartego w tym artykule. Być może ten bezmięsny obiad okaże się hitem jak w moim domu.
Jeżeli twój rodzina uwielbia gołąbki, koniecznie zrób tę zapiekankę. Będą zachwycenie. Smakuje jak ulubione danie twojej rodziny, ale robi się je znacznie szybciej. Zrób zapiekankę gołąbkową z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się.
W Środę Popielcową nie zjesz mięsa. Przygotuj bezmięsny obiad dla całej rodziny. Nikt nie będzie głodny, a wszyscy będą zadowoleni. W ogóle nie odczujesz braku mięsa.