Piekarnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń kuchennych. Zgodnie ze swą nazwą, służy ono do pieczenia rozmaitych dań – ciast, obiadów, a nawet niektórych rodzajów śniadań czy kolacji. Piekarniki w różnych formach dostępne są w niemalże każdej kuchni na świecie.
W krajach rozwiniętych produkuje się różnego rodzaju piekarniki, zarówno takie pełniące funkcje podstawowe, jak i takie, które zadowolić mają najbardziej wymagających klientów. Bardzo częstym wyborem jest dziś piekarnik do zabudowy.
Piekarnik może być zarówno elektryczny, jak i gazowy. Powszechne jest umieszczanie piekarników jako elementów kuchenki. Wówczas na górze piekarnika znajdziemy urządzenia do smażenia i gotowania – mogą to być tradycyjne, żeliwne krążki, płyty indukcyjne, lub elementy grzewcze okryte powłoką ceramiczną.
Zastanawiając się nad wyborem właściwego piekarnika w który wyposażymy naszą kuchnię, powinniśmy rozważyć kilka kwestii. Pierwszą z nich jest rodzaj piekarnika – gazowy lub elektryczny. Zaletą tego pierwszego jest niska cena zakupu i niewielkie koszty eksploatacji. Piekarnik elektryczny jest droższy, jednak posiada znacznie więcej użytecznych funkcji.
Z praktycznego punktu widzenia patrząc, powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność piekarnika, wybierając właściwy dla naszych potrzeb. Wygoda użytkowania piekarników może z kolei w dużej mierze wynikać z rodzajów programatorów – wyróżniamy programatory tradycyjne (pokrętła), tekstowe, piktogramowe i obrazkowe. Dla wielu istotne mogą być także same walory estetyczne, takie jak kolor piekarnika, kształt, czy potencjalna trudność w utrzymaniu jego czystości.
Klasa energetyczna piekarnika nie ma zbyt dużego znaczenia – różnice we wszystkich przypadkach będą minimalne. Na rynku zresztą dostępne są wyłącznie trzy klasy energetyczne piekarników: A, A+ i A++. Inaczej niż w przypadku znacznej części pozostałego sprzętu RTV i AGD, w przypadku piekarników problematykę klasy energetycznej będziemy mogli pominąć.
Pokaż więcej
W połowie września rozpoczyna się sezon na grzyby. Dlatego już teraz poznaj zupełnie nowy sposób na suszenie zbiorów, a sznurek okaże się zbędny. Grzyby wysuszone w ten sposób będą doskonałym składnikiem sos, zup i innych dań. O tym, jak suszyć grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Z ciasta francuskiego zrobisz słodkie rogaliki, bułeczki, a nawet słone przekąski. Chyba że ciasto ci nie wyrośnie. Nie przejmuj się, bo nawet na to jest sposób. Dowiesz się o tym właśnie z tego artykułu.
Zapomnij o nudnych, gotowanych w osolonej wodzie ziemniakach. Z moja skromną pomocą to popularne warzywo zamienisz w pyszny dodatek, a nawet samodzielne danie. Sekret smaku potrawy tkwi w tym, co kryje się wewnątrz warzyw. Zaręczam, że wszyscy domownicy będą zachwyceni ich smakiem.
Dobry pieczony boczek wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziadek zdradził mi jedną istotną zasadę, dzięki której przysmak zawsze wychodził mu fantastycznie. Takiej rady się nie spodziewałam.
Każdy piekarnik łatwo się brudzi. Nie każdy jednak trudno się czyści. Nowe modele są wyposażone w funkcje wypalania brudu, który wystarczy zebrać mokrym ręcznikiem kuchennym. Nie każdy może się jednak cieszyć nowoczesnymi rozwiązaniami.Jeśli tak jak ja, masz piekarnik starszej daty, poniższy patent przypadnie ci do gustu. Znacząco ułatwia sprzątanie, a także oszczędza mnóstwo czasu.
Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.
Zapiekanka z przepisu poniżej jest inna niż wszystkie. Możesz zrobić ją nie tylko na szybki obiad, ale też na dość elegancką kolację lub imprezę w gronie znajomych. W każdym przypadku zachęci zarówno smakiem, jak i oryginalnym wyglądem. A poza tym – jest tania i robi się ją bardzo szybko. Przekonaj się sama.
Dziś pokażę ci sposób na coś naprawdę wyjątkowego. Istnieje bowiem duża szansa, że tego sposobu na jajka jeszcze nie widziałaś. Wymaga nieco cierpliwości, za to minimalnej ilości pracy i składników. Warto mieć ten specjał w swojej kuchni, bo bosko podkręca całe mnóstwo dań.
Masz już pomysł na kolację? Jeśli zastanawiasz się co podać, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam zapiekankę z chleba w piekarniku. Danie wychodzi wyśmienite i szybko znika z talerzy.
Nie znam zbyt wielu osób, które szczerze i z uśmiechem na ustach potrafiłyby powiedzieć, że uwielbiają sprzątać. Niestety każdy z nas musi dbać o porządek wokół siebie, aby zachować czystość i dobre samopoczucie. Jednym z miejsc, o którego sprzątaniu mnóstwo ludzi zapomina, jest piekarnik.Błyszczący czystością piekarnik jest nie tylko ważny w kontekście estetyki - brak zabrudzeń jest istotny z punktu widzenia gotowania. Resztki jedzenia czy tłuszczowe zacieki dymią podczas pieczenia, zanieczyszczając niesmacznym zapachem nasze potrawy. Na szczęście nie trzeba kupować specjalne środki chemiczne, aby idealnie wysprzątać piekarnik. Wystarczy najzwyklejsza kostka do zmywarki.
Faszerowana papryka musi znaleźć się na twoim stole. Jest tak smaczna, że domownicy przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Przygotowanie jest banalne i nie zabiera dużo czasu. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się o wyjątkowości tego dania sama.
Wyrzucasz obierki z jabłek? Nie rób tego! Mogą być niezwykle przydatne w kuchni. Przekonaj się o tym, włóż je do piekarnika, a zobaczysz, co się stanie. Ten sposób przyda się w każdym domu.
Dostałeś rachunek za prąd i złapałeś się za głowę? Wszystko przez pożeracze prądu, które masz w domu. Te urządzenia zjadają tyle prądu, że przed wyjściem z domu koniecznie trzeba je wyłączyć. Wyjaśniamy, które sprzęty są największymi pożeraczami prądu.
Cytryny często wykorzystujemy do przygotowywania dań czy herbaty. Jednak teraz warto poznać ich nieco inne zastosowanie. Gdy włożysz je do piekarnika, efekt zaskoczy cię i rozwiąże uciążliwy problem. Czyszczenie piekarnika nigdy nie było tak proste i skuteczne.
Pomidory nie tylko jako składnik kanapek i sałatek. Będą smakowały jeszcze lepie. Wystarczy, że poznaj przepis i przygotujesz pomidory z piekarnika. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Ziemniaki z piekarnika będą najlepsze do obiadu. Teraz zrobisz je smacznie i szybko dzięki temu przepisowi. Aromatyczny płyn, którym zalejesz warzywa jest tajemnicą smaku tego dania.
Cukinia bez smażenia? To doskonałe warzywo można przygotować o wiele lepszą metodą. Dowiedz się, jak to zrobić, poznając przepis z artykułu. Przygotujesz z niego doskonałą przekąskę, która trafi w gusta każdego.
Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Jeżeli chcesz, aby zapach pieczonego ciasta i jabłek rozchodził się po całej kuchni, zrób szalotkę z przepisu mojej babci. Jest on niezwykle prosty, a przygotowanie nie trwa wieki. Ile kawałków bym nie zjadł, nigdy nie mam dosyć. Poniżej znajdziesz listę składników raz instrukcję krok po kroku.
Bułki ze sklepu odejdą w niepamięć, jeżeli przygotujesz je sama. Przepis jest banalny, a smak pieczywa nie do pobicia. Zrób i o doskonale chrupiących bułkach przekonaj się sama. Od teraz ty i twoja rodzina będziecie cieszyli się świeżym pieczywem podczas każdego śniadania.
Nie masz pomysłu na obiad? Zapiekanka z cukinii będzie doskonałym wyborem. Z tym przepisem przygotujesz ją bardzo szybko, a rodzina będzie zachwycona smakiem. Tak bardzo polubią zapiekankę, że będą domagali się, abyś robiła ją znacznie częściej. Na szczęście przygotowanie jest banalnie proste.
Ziemniaki muszą być. Wie o tym każda gospodyni, której rodzina nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Dlatego poznaj przepis, z którym przygotujesz ziemniaki w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Zachwyt domowników gwarantowany.
Cukinia obrodziła w tym roku tak bardzo, że nie wiesz już, co z niej zrobić? Poznaj przepis na smaczne danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i jako przekąskę. Cała kompozycja i jej smak zachwyci wszystkich, a ty będziesz przyrządzać to danie bardzo często. Na szczęście tym sposobem zrobisz je łatwo i szybko.
Sezon na domowe pomidory rozpocznie się już za chwilę. Poznaj przepis, z którym zrobisz pieczone pomidory. To warzywo za sprawą kilku dodatków i odpowiedniego przygotowania nabierze odpowiedniego i po prostu doskonałego smaku. Przeczytaj i dowiedz się, jak to zrobić.
Czy istnieje przepis na idealne ciasto? Ten, który znajdziesz poniżej spełnia wszystkie jego kryteria. Jest szybki, wymaga minimalnej ilości składników, a do tego zawsze się udaje. Ja jestem nim zachwycona, gwarantuję, że ty również będziesz.
Jeśli twojej rodzinie znudziły się już tradycyjne obiady, warto wprowadzić do menu nieco świeżości. Danie, które przygotowuję dla swoich pociech tak im smakuje, że zawsze proszą o dokładkę. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że tylko dzieci się nią zajadają. Sama mogłabym jeść je codziennie! Obiad jest gotowy w kilka chwil. Wystarczy serek wiejski, 2 składniki i ulubione dodatki.
Nie masz pomysłu na obiad? Wystarczy, że w domowych zapasach znajdziesz ziemniaki i mięso mielone. Przygotujesz z nich doskonałe danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Poznaj przepis i przygotuj tę potrawę w swoim domu, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu.
Nie masz pomysłu na cukinię? Zainspiruj się i przygotuj z niej placki. Przygotowanie jest banalnie proste i co ciekawe, placki nie wymagają smażenie. Poznaj przepis i podaj je na obiad. Rodzina będzie zachwycona.