Smakosze.pl Przepisy Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne
canva/Rus32

Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne

6 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Pierogi z boczkiem mają jeszcze lepszy, pełniejszy smak, a polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj prosty przepis na najlepsze pierogi ruskie z falbankami.

Pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu znamy wszyscy. Klasyczne pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do nich boczek wędzony podsmażony na maśle z cebulą. Pierogi ruskie z falbankami i boczkiem to stary przepis dziadka, który aktualnie podbija Internet.

Do farszu na pierogi ruskie możemy wykorzystać młode ziemniaki lub ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały po obiedzie. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Młode ziemniaki po ugotowaniu odparujmy i ostudźmy, dopiero później możemy zmielić je z twarogiem.

Ciasto na pierogi ruskie przygotujemy z kilku składników: mąki, oleju, wody i szczypty soli. Zagniecione, wyrobione, rozwałkowane ciasto jest elastyczne, delikatne i miękkie. Ulepione pierogi ruskie gotujmy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia, będą wyśmienite.

Przepis na pierogi ruskie z falbanką. Sekretnym składnikiem jest wędzony boczek, pierogi są przepyszne

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka gorącej wody

  • 4 łyżki oleju

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 150 g wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 500 g twarogu półtłustego

  • sól, pieprz do smaku

  • 1,5 łyżki masła

Składniki na okrasę:

  • duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • łyżka oleju

Jak zrobić najlepsze pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku? Wszyscy będą zachwyceni

Na początku przygotuj ciasto na pierogi: mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól, wlej olej i gorącą wodę, mieszaj łyżką, następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie.

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i jednolite. Po wyrobieniu zrób z niego dużą kulę i odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób farsz do pierogów: ugotowane ziemniaki zmiel z twarogiem w maszynce do mięsa, przełóż do miski.

Na maśle usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, dodaj posiekane cebule i smaż, aż warzywa się zeszklą, całość, razem z tłuszczem, przełóż do ziemniaków i twarogu, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Farsz nakładaj na środek wyciętych, lekko rozciągniętych w palcach kółek, boki zagnieć.

Pierogi wrzucaj partami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj 2- 3 minuty, do wypłynięcia. Przygotuj okrasę: cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle i oleju, następnie polej ugotowane pierogi i podaj.

Przygotuj również wyśmienite pyzy z mięsem z rosołu , będą idealne na obiad i nic się nie zmarnuje. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się również pierogi leniwe przepisu babci Julci , smacznego.

PIerogi
canva/-slav-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram/ milosc_od_kuchni

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy