Smakosze.pl

canva/JamesHills z Pixabay

Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Młode ziemniaki gotowane w mundurkach podane z ulubionymi produktami to pomysł na pyszny, pożywny obiad. Niestety niekiedy ziemniaki tracą smak, są przegotowane lub mają brzydki kolor. Kluczową zasadą jest zakup odpowiednich ziemniaków, nie mogą być miękkie. Jak ugotować młode ziemniaki?

Młode ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Nie ma nic lepszego od świeżych, sezonowych warzyw, ryby, mięsa i dobrze ugotowanych ziemniaków z koperkiem lub szczypiorkiem. Poznaj sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki, ugotujesz je błyskawicznie.

Młode ziemniaki nie wymagają obierania, smakują o wiele lepiej, kiedy ugotujesz je w mundurkach. Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie, lekko odparowane są pełne smaku i będą pasować do każdego dania. Sama skórka ziemniaków zawiera wiele cennych witamin, dlatego też w sezonie nie powinniśmy jej obierać.

Młode ziemniaki mogą być nawet samodzielnym daniem. Wystarczy podać je z kefirem lub maślanką. Do młodych ziemniaków możesz również usadzić jajko i ugotować fasolkę szparagową lub bób, będzie prosto, zdrowo i smacznie. Opcji jest naprawdę wiele, baw się smakami i poznaj swój ulubiony zestaw.

Doskonałe młode ziemniaki. Najważniejszy jest wybór odpowiednich ziemniaków

Ziemniak ziemniakowi nierówny. Aby wybrać idealne młode ziemniaki, zawsze zwracaj uwagę na to, czy są twarde, czy miękkie i czy mają ciemne kropki. Młode ziemniaki muszą być twarde i muszą mieć zdrową skórkę bez żadnych przebarwień.

Aby młode ziemniaki ugotowały się w tym samym czasie, wybierz ziemniaki o podobnej wielkości. To również bardzo istotne, ponieważ podczas gotowania może okazać się, że niektóre ziemniaki będą ugotowane, a niektóre twardawe.

Jak ugotować młode ziemniaki? Wychodzą doskonale za każdym razem

Nigdy nie obieraj młodych ziemniaków. Młode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować i ugotować w całości w osolonej wodzie. Włóż je do wrzątku, nie gotuj ich od początku w zimnej wodzie.

Młode ziemniaki będą gotowe po około 10- 20 minutach, w zależności od ich wielkości. Wystarczy, że w jednego ziemniaka wbijesz widelec, jeśli płynnie wejdzie w warzywo, ziemniaki są ugotowane.

Po ugotowaniu odlej wodę i odstaw garnek z ziemniakami pod przykryciem na około 4 minuty, nie gotuj ich. Młode ziemniaki podaj od razu, oprósz je posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Doskonałym dodatkiem będzie również masło.

Dowiedz się również, jak gotować i z czym podawać bób , jest pysznym i zdrowym warzywem, które szczególnie latem smakuje fantastycznie. Sprawdź, dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora , różnicę zauważysz od razu.

Gotowanie młodych ziemniaków w mundurkach
canva/claudiodivizia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >