Smakosze.pl

canva/arfo

Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Poznajcie przepis na najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku, a mianowicie w twarogu, który powinien być tłusty lub półtłusty. Wystarczy go rozgnieść, dodać trzy składniki, zagnieść i ugotować. Spróbuj, bo jesteśmy pewni, że tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

Choć wyglądają jak kluski, to prawidłowa ich nazwa to pierogi leniwe. Dlaczego? W sumie składają się z tych samych składników, co pierogi nadziewane słodkim twarogiem, jednak robi się je dużo szybciej. Ot, taka wersja pierogów dla leniwych, którym nie chce się oddzielnie zagniatać ciasta i robić farszu, a potem jeszcze lepić z tego pierogów.

Jeśli więc nie chcesz marnować zbyt dużo czasu na gotowanie, ale masz ochotę na coś pysznego, dobrze trafiłeś. Pierogi leniwe szybko zagoszczą na twoim talerzu, a potem równie szybko z niego znikną. Skorzystaj tylko z przepisu babci Julci.

Przepis babci Julci na pierogi leniwe

Składniki:
  • 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego

  • 2 duże jajka

  • sól

  • 1 szklanka mąki

  • masło do polania

  • cynamon i cukier do posypania

Przygotowanie pierogów leniwych

Twaróg przepuść przez praskę lub umieść w misce i wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj żółtka, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj je do twarogu, wymieszaj lub krótko zmiksuj.

Do miski wsyp mąkę i całość lekko wymieszaj. Potem przełóż ciasto na stolnicę i krótko zagniataj, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kawałki. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze. Każdą porcję polej stopionym masłem, posyp cukrem i ewentualnie mielonym cynamonem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym , a także na pierogi z jabłkami i cynamonem .

twaróg
canva/RusN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]