Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.08.2022 15:43

Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku

pierogi leniwe
canva/arfo

Poznajcie przepis na najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku, a mianowicie w twarogu, który powinien być tłusty lub półtłusty. Wystarczy go rozgnieść, dodać trzy składniki, zagnieść i ugotować. Spróbuj, bo jesteśmy pewni, że tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

Choć wyglądają jak kluski, to prawidłowa ich nazwa to pierogi leniwe. Dlaczego? W sumie składają się z tych samych składników, co pierogi nadziewane słodkim twarogiem, jednak robi się je dużo szybciej. Ot, taka wersja pierogów dla leniwych, którym nie chce się oddzielnie zagniatać ciasta i robić farszu, a potem jeszcze lepić z tego pierogów.

Jeśli więc nie chcesz marnować zbyt dużo czasu na gotowanie, ale masz ochotę na coś pysznego, dobrze trafiłeś. Pierogi leniwe szybko zagoszczą na twoim talerzu, a potem równie szybko z niego znikną. Skorzystaj tylko z przepisu babci Julci.

Przepis babci Julci na pierogi leniwe

Składniki:

  • 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego

  • 2 duże jajka

  • sól

  • 1 szklanka mąki

  • masło do polania

  • cynamon i cukier do posypania

Przygotowanie pierogów leniwych

Twaróg przepuść przez praskę lub umieść w misce i wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj żółtka, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj je do twarogu, wymieszaj lub krótko zmiksuj.

Do miski wsyp mąkę i całość lekko wymieszaj. Potem przełóż ciasto na stolnicę i krótko zagniataj, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kawałki. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze. Każdą porcję polej stopionym masłem, posyp cukrem i ewentualnie mielonym cynamonem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym, a także na pierogi z jabłkami i cynamonem.

twaróg
canva/RusN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Tagi: Pierogi Ser Jajka