Smakosze.pl
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje

canva/Boris Vugrinec

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Grillowanie to nasz sport narodowy. Oprócz kiełbasy, karkówki, warzyw, często sięgamy także po ryby, które z rusztu smakują jeszcze lepiej. Jak grillować ryby? Jak je przygotować przed grillowaniem, żeby były smaczne i nie rozpadły się na ruszcie?

Ryba jest doskonałym wyborem, jeśli chodzi o dania z grilla. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Niestety bardzo często ryby rozpadają się podczas grillowania lub są tak przesiąknięte marynatą, że tracą swój delikatny, wspaniały smak. Jak grillować ryby?

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

CZYTAJ DALEJ

Sekretem doskonałej ryby z grilla jest przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa. Nie może być mrożone, taka ryba z pewnością rozleci się na ruszcie. Jak grillować ryby? Bardzo ważna jest również marynata z ziół i innych dodatków, jednak nie można za długo marynować delikatnego mięsa.

Grillowane ryby są nie tylko smaczne, są także bardzo zdrowe, dlatego też warto sięgać po nie przy okazji rodzinnych spotkań. Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla?

Na grillu możemy przygotować każdą rybę, np. pstrąga, łososia, sardynki, halibuta, dorsza. Każda ryba przyrządzona na ruszcie będzie smakować fenomenalnie.

Pamiętaj jednak o jednej bardzo ważnej zasadzie- ryby na grilla muszą być surowe, świeże lub chłodzone. Nie ma sensu grillować ryby mrożonej, ponieważ rozpadnie się pod wpływem wysokiej temperatury i straci smak.

Jak przygotować rybę przed grillowaniem?

Ryby są niezwykle delikatne, dlatego też nie marynuj ich dłużej niż 30 minut, ponieważ mięso straci swój smak. Jeśli chcesz przygotować filety z grilla, do marynaty wykorzystaj ulubione zioła, oliwę z oliwek i pieprz cytrynowy. To mieszanka ziół, skórki cytrynowej, soli i pieprzu, nadaje rybom fantastyczny smak.

Jeśli chcesz przygotować rybę w całości, np. pstrąga, do środka ryby włóż natkę pietruszki, kilka plasterków czosnku, cytryny, masło. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem, będzie przepyszna.

Z grilla przygotuj również wyśmienite, soczyste żeberka z grilla oraz grillowanego arbuza z serem feta. Arbuz jest absolutnym hitem i z pewnością posmakuje każdemu.

Grillowany pstrąg

canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, grill360

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >