Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.08.2022 17:21

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
canva/Boris Vugrinec

Grillowanie to nasz sport narodowy. Oprócz kiełbasy, karkówki, warzyw, często sięgamy także po ryby, które z rusztu smakują jeszcze lepiej. Jak grillować ryby? Jak je przygotować przed grillowaniem, żeby były smaczne i nie rozpadły się na ruszcie?

Ryba jest doskonałym wyborem, jeśli chodzi o dania z grilla. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Niestety bardzo często ryby rozpadają się podczas grillowania lub są tak przesiąknięte marynatą, że tracą swój delikatny, wspaniały smak. Jak grillować ryby?

Sekretem doskonałej ryby z grilla jest przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa. Nie może być mrożone, taka ryba z pewnością rozleci się na ruszcie. Jak grillować ryby? Bardzo ważna jest również marynata z ziół i innych dodatków, jednak nie można za długo marynować delikatnego mięsa.

Grillowane ryby są nie tylko smaczne, są także bardzo zdrowe, dlatego też warto sięgać po nie przy okazji rodzinnych spotkań. Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla?

Na grillu możemy przygotować każdą rybę, np. pstrąga, łososia, sardynki, halibuta, dorsza. Każda ryba przyrządzona na ruszcie będzie smakować fenomenalnie.

Pamiętaj jednak o jednej bardzo ważnej zasadzie- ryby na grilla muszą być surowe, świeże lub chłodzone. Nie ma sensu grillować ryby mrożonej, ponieważ rozpadnie się pod wpływem wysokiej temperatury i straci smak.

Jak przygotować rybę przed grillowaniem?

Ryby są niezwykle delikatne, dlatego też nie marynuj ich dłużej niż 30 minut, ponieważ mięso straci swój smak. Jeśli chcesz przygotować filety z grilla, do marynaty wykorzystaj ulubione zioła, oliwę z oliwek i pieprz cytrynowy. To mieszanka ziół, skórki cytrynowej, soli i pieprzu, nadaje rybom fantastyczny smak.

Jeśli chcesz przygotować rybę w całości, np. pstrąga, do środka ryby włóż natkę pietruszki, kilka plasterków czosnku, cytryny, masło. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem, będzie przepyszna.

Z grilla przygotuj również wyśmienite, soczyste żeberka z grilla oraz grillowanego arbuza z serem feta. Arbuz jest absolutnym hitem i z pewnością posmakuje każdemu.

Grillowany pstrąg
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, grill360

Tagi: Obiad Danie Ryba