Smakosze.pl

canva/Boris Vugrinec

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Grillowanie to nasz sport narodowy. Oprócz kiełbasy, karkówki, warzyw, często sięgamy także po ryby, które z rusztu smakują jeszcze lepiej. Jak grillować ryby? Jak je przygotować przed grillowaniem, żeby były smaczne i nie rozpadły się na ruszcie?

Ryba jest doskonałym wyborem, jeśli chodzi o dania z grilla. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Niestety bardzo często ryby rozpadają się podczas grillowania lub są tak przesiąknięte marynatą, że tracą swój delikatny, wspaniały smak. Jak grillować ryby?

Sekretem doskonałej ryby z grilla jest przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa. Nie może być mrożone, taka ryba z pewnością rozleci się na ruszcie. Jak grillować ryby? Bardzo ważna jest również marynata z ziół i innych dodatków, jednak nie można za długo marynować delikatnego mięsa.

Grillowane ryby są nie tylko smaczne, są także bardzo zdrowe, dlatego też warto sięgać po nie przy okazji rodzinnych spotkań. Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla?

Na grillu możemy przygotować każdą rybę, np. pstrąga, łososia, sardynki, halibuta, dorsza. Każda ryba przyrządzona na ruszcie będzie smakować fenomenalnie.

Pamiętaj jednak o jednej bardzo ważnej zasadzie- ryby na grilla muszą być surowe, świeże lub chłodzone. Nie ma sensu grillować ryby mrożonej, ponieważ rozpadnie się pod wpływem wysokiej temperatury i straci smak.

Jak przygotować rybę przed grillowaniem?

Ryby są niezwykle delikatne, dlatego też nie marynuj ich dłużej niż 30 minut, ponieważ mięso straci swój smak. Jeśli chcesz przygotować filety z grilla, do marynaty wykorzystaj ulubione zioła, oliwę z oliwek i pieprz cytrynowy. To mieszanka ziół, skórki cytrynowej, soli i pieprzu, nadaje rybom fantastyczny smak.

Jeśli chcesz przygotować rybę w całości, np. pstrąga, do środka ryby włóż natkę pietruszki, kilka plasterków czosnku, cytryny, masło. Całość oprósz delikatnie solą i pieprzem, będzie przepyszna.

Z grilla przygotuj również wyśmienite, soczyste żeberka z grilla oraz grillowanego arbuza z serem feta . Arbuz jest absolutnym hitem i z pewnością posmakuje każdemu.

Grillowany pstrąg
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, grill360

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >