Smakosze.pl Przepisy Przepis na pierogi św Jacka. Farsz z białej kiełbasy zachwyci każdego
Canva / robypangy

Przepis na pierogi św Jacka. Farsz z białej kiełbasy zachwyci każdego

21 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pierogi Św. Jacka są tradycyjnym, choć trochę zapomnianym daniem staropolskiej kuchni. Ich niezwykłość tkwi zarówno w cieście, jak i smakowitym farszu. Ciasto przygotowane na bazie twarogu skrywa w sobie nadzienie z mięsa z białej kiełbasy. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na co dzień jak i od święta .

Pierogi św. Jacka w 2010 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Można je tradycyjnie gotować, lub upiec w piecu. Obie ich wersje są tak samo kuszące i apetyczne. Koniecznie wypróbuj ten oryginalny przepis.

Przepis na aromatyczne pierogi św. Jacka

Składniki na ciasto:

  • 350 g białego mielonego sera

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 6 pętek białej surowej kiełbasy

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

Jak przygotować niezwykłe pierogi św. Jacka?

Przygotuj farsz do pierogów . W tym celu z kiełbasy usuń osłonki, a uzyskaną masę rozdrobnij widelcem . Następne dodaj do niej chrzan, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj .

Kiedy farsz jest gotowy, możesz zająć się ciastem na pierogi. Twaróg wymieszaj z miękkim masłem oraz jajkiem . Następnie do uzyskanej masy stopniowo dodawaj mąkę i sól . Zagnieć całość na jednolitą gładką masę .

Gotowe ciasto na pierogi rozwałkuj do grubości 0,5 cm . Z pomocą szklanki wykrawaj z niego niewielkie okręgi . Każdą porcję ciasta faszeruj mięsną masą i zamykaj całość w pieróg .

Ulepione i dokładnie pozaklejane pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie . Wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Pierogi św. Jacka podawaj z okrasą ze skwarek oraz z ogórkiem kiszonym . Koniecznie wypróbuj niezwykłą odsłonę pierogów ruskich . Niebanalny pomysł na pierogowy farsz przedstawiła Anna Lewandowska .

Canva / alle12
Canva / alle12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy