Smakosze.pl Przepisy Przepis na proste naleśniki gryczane
Canva / gbh007

Przepis na proste naleśniki gryczane

5 września 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.

Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne naleśniki z dwóch składników

Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają naleśniki. Klasyczne danie można przyrządzić na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by naleśniki wyszły idealnie puszyste .

Tym razem sięgniemy po przepis, dzięki któremu naleśniki przygotujemy z dwóch składników . Mało kto spodziewałby się, że jest to w ogóle możliwe. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia naleśników?

  • 250 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 600 ml zimnej wody

Jak zrobić naleśniki gryczane?

Na początku kaszę płuczemy. Następnie przesypujemy ją do sporej miski i zalewamy szklanką zimnej wody. Mieszankę wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie wszystko uzupełniamy o pozostałą wodę .

Kaszę z wodą blendujemy. Możemy ją również wzbogacić o nasze ulubione przyprawy . Powinniśmy uzyskać jednolite i gładkie ciasto o lekkiej konsystencji. Przelewamy je partiami na rozgrzaną patelnię.

Naleśniki smażymy na rumiany kolor z obu stron. Specjał dobrze sprawdzi się w roli pożywnego posiłku. We wnętrzu naleśników może znaleźć się wszystko, na co mamy ochotę. Godny uwagi jest przepis na konfiturę śliwkową .

Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane

Canva / iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy