Smakosze.pl

Pixabay / Foodiesfeed; Pawel Wodzynski/East News

Genialny trick Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Rosół powinien być zawsze esencjonalny i aromatyczny, co zapewniają odpowiednie dodatki. W klasycznych przepisach niemal nic nas nie zaskakuje, lecz Ewa Wachowicz ma swój niecodzienny sposób. W jej przepisie dodaje się do wywaru jabłko, które podkreśla smak mięsa.

Rosół gotujemy zwykle z przepisu, który poleciła nam mama lub babcia. W wielu domach od pokoleń przekazuje się dobrze znaną recepturę, która pozwala odtworzyć doskonale znany z domu rodzinnego smak. Czasem mamy jednak ochotę na coś zupełnie nowego.

Jabłko sprawia, że rosół zyskuje delikatnego słodkiego posmaku, a smak mięsa jest znacznie bardziej pogłębiony. Poniżej pokazujemy, jak przygotować bardzo esencjonalną zupę o pięknym kolorze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rosół z jabłkiem

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule  pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu  dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka

  • 1 szyja indycza

  • kawałek indyka

  • 1 porcja rosołowa wołowa

  • woda

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1–2 cebule

  • kawałek pora

  • 2 jabłka

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1/4 selera

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • sól

  • makaron nitki

  • natka pietruszki

Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Następnie zalej je zimną wodą i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia.

Gdy na rosole pojawią się szumowiny, usuń je i wyrzuć. Warzywa obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz z brudnych łupinek i opal nad palnikiem. Pora umyj i przekrój na pół. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Wrzuć do gotującego się rosołu wszystkie przyprawy oraz przygotowane warzywa wraz z jabłkami i gotuj zupę na małym ogniu przez 1,5 godziny. Rosół podawaj z makaronem, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką i natką pietruszki. Smacznego.

Rosół

Źródło: canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]