Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-04T211852.329

canva/xMarshall

Jak doprawić kakao? Kilka przypraw cudownie wpłynie na jego smak

4 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Aromatyczne kakao to doskonały napój na chłodne jesienne wieczory. Jak go podawać, aby zachwycił nas swoim smakiem? Warto sięgnąć po garść niezwykle aromatycznych przypraw. To one doskonale podkręcą smak tego wybornego napoju.

Kakao to nie tylko smaczny, ale również zdrowy napój. Jest on naturalnym antyoksydantem. Redukuje stres, wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Jest również źródłem magnezu. Zdradzamy, jak przyrządzić ten pyszny napój. Uwaga, warto zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkowe kakao na jesienne wieczory

Składniki:

  • 2 łyżki kakao (najlepiej dobrej jakości)

  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu

  • 1/3 filiżanki wrzątku

  • gorące mleko

  • szczypta cynamonu

  • mała szczypta soli

Opcjonalnie:

  • 1 goździk

  • szczypta imbiru, kardamonu oraz chilli

  • wanilia

  • bita śmietana - najlepiej domowa

Projekt bez tytułu - 2021-09-04T211238.523

Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Sposób wykonania tego napoju jest banalnie prosty. Wystarczy, że wsypiemy do filiżanki kakao oraz cynamon lub więcej przypraw m.in. ostre chilli i szczyptę imbiru. Wszystko zależy od naszych smakowych preferencji. Warto eksperymentować!

Zagrzej w rondelku mleko, a następnie zalej nim kakao. Opcjonalnie posłódźmy napój cukrem lub ksylitolem. Napój można podawać z dodatkiem bitej śmietany lub popularnych pianek. Dajcie znać, jaka jest wasza ulubiona wersja tego przysmaku!

Na naszej stronie można znaleźć inne przepisy na wyjątkowe napoje. Zdradzaliśmy m.in. dlaczego warto pić kawę z dodatkiem imbiru oraz pisaliśmy o zaletach soku z kiszonych buraków.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe - potrawy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >