Prosty przepis na soczyste żeberka w miodzie
Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie.
Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche.
Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone żeberka w miodzie
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka ulubionej musztardy
4 łyżki płynnego miodu
6 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 średnia papryka
1/3 szklanki piwa
4 łyżki oleju
łyżka majeranku
łyżka słodkiej papryki
ćwierć łyżki ziaren kolendry
sól
pieprz
Zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich musztardę, miód, rozgnieciony czosnek, olej, płaska łyżka majeranku; łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki oraz kolendra.
Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim mięso z marynatą. Między żeberka włóż kawałki cebuli oraz papryki.
Zalej naczynie piwem, przykryj je i wstaw do pieca. Po około 75 minutach odsłoń pokrywkę i piecz mięso jeszcze 45 minut. Podawaj z dużą ilością sosu oraz świeżym pieczywem. Smacznego.
Źródło: canva/IgorDutina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Źródło: aniagotuje.pl