Smakosze.pl
Żeberka w miodzie

canva/IgorDutina, Getty Images

Prosty przepis na soczyste żeberka w miodzie

4 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie.

Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche.

Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone żeberka w miodzie

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 średnia cebula

  • 1 średnia papryka

  • 1/3 szklanki piwa

  • 4 łyżki oleju

  • łyżka majeranku

  • łyżka słodkiej papryki

  • ćwierć łyżki ziaren kolendry

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich musztardę, miód, rozgnieciony czosnek, olej, płaska łyżka majeranku; łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki oraz kolendra.

Bigos z cukinii

Szybki bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim mięso z marynatą. Między żeberka włóż kawałki cebuli oraz papryki.

Zalej naczynie piwem, przykryj je i wstaw do pieca. Po około 75 minutach odsłoń pokrywkę i piecz mięso jeszcze 45 minut. Podawaj z dużą ilością sosu oraz świeżym pieczywem. Smacznego.

Żeberka pieczone w miodzie

Źródło: canva/IgorDutina, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >