Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami spodoba się nie tylko dzieciom. Prosty patent babci Jadzi, która wybiera owoce sezonowe zamiast jabłek, pozwoli wam w kilka chwil przygotować smaczny deser dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie.
Przepisów na racuchy drożdżowe jest wiele. W sezonie wiosenno-letnim warto przygotowywać ten smakołyk z dodatkiem aktualnie dostępnych owoców . Babcia Jadzia proponuje smakowitą wersję z truskawkami. Skusicie się?
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami
Składniki:
-
1,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
-
3 niepełne szklanki mąki pszennej
-
50 g drożdży
-
2 jaja
-
1 łyżeczka cukru
-
4 łyżki cukru pudru + do posypania
-
16 większych truskawek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie racuchów drożdżowych z truskawkami:
Mleko wlewamy do miski. Mieszamy je z cukrem oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy pokruszone drożdże. Naczynie przykrywamy i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
W osobnym pojemniku ubijamy jajka z cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera. Wtedy na koniec zmniejszamy obroty urządzenia i wlewamy rozczyn. Po połączeniu składników kontynuujemy miksowanie i partiami wsypujemy pozostałą mąkę.
Gotową masę znowu odstawiamy, by wyrosła pod przykryciem — tym razem na 20-30 minut. Porcję oleju rozgrzewamy na patelni . Przy pomocy łyżki formujemy racuchy , na każdy wykorzystując 2 łyżki masy. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Smażymy je około minuty z każdej strony. Osuszamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówki dotyczące przepisu na racuchy drożdżowe w wersji wegańskiej:
Roślinna odsłona drożdżowych racuchów będzie równie smaczna, jak tradycyjna. Przygotujecie ją, zastępując mleko napojem sojowego lub owsianym, a także stosując kleik z siemienia lnianego zamiast jaj (6 łyżek wrzątku i 2 łyżki zmielonych ziaren).
Sposób postępowania jest podobny, lecz cukru pudru nie ubijamy z kleikiem. Od razu łączymy go mąką, a napęczniałe siemię dodajemy na samym końcu. Warto nieznacznie zmniejszyć ilość słodkiego składnika — napoje roślinne są nieco bogatsze w cukier niż mleko.
Przepis na racuchy drożdżowe nie jest jedyną recepturą wykorzystującą popularny spulchniacz. Polecamy jeszcze znakomity sposób na wilgotne ciasto owocowe oraz sprytny patent na klasyczny drożdżowy wypiek bez wyrabiania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi
-
Przy robieniu ogórków kiszonych musisz spełnić siedem warunków, wtedy będą najlepsze
-
Pani Dorota pokazała, jak najlepiej ugotować bób i z czym go podawać
Źródło: gotowaniezestylem