Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi

Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi

Czy można robić gołąbki z młodej kapusty?
canva/wsmahar

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy specjałem. Warto je przyrządzić z młodej kapusty, która jest niezwykle miękka i aromatyczna. Drobniejsze liście warzywa doskonale sprawdzą się do zabezpieczenia dania przed przywieraniem. Prosty patent Marioli sprawi, że posiłek zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie?

Gołąbki z młodej kapusty przygotujemy z dodatkiem mięsa i ryżu, czyli z farszem, który chyba najczęściej gości w tym daniu. Delikatne i pyszne kapuściane zawijasy zalejemy smakowitym sosem pomidorowym. Nikt się nie oprze tak aromatycznej i pełnej smaku kompozycji.

Przepis na smakowite gołąbki Marioli

Składniki na gołąbki:

  • 2 większe główki młodej kapusty

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki

  • 600 g nieugotowanego ryżu

  • 3 średniej wielkości cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • 500-700 ml bulionu warzywnego

  • 100 g gęstego przecieru pomidorowego (lub więcej)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Przygotowanie gołąbków Marioli:

Ryż starannie płuczemy chłodną wodą. Gotujemy go do miękkości w osolonych wrzątku, odcedzamy, a rozdzielone od siebie ziarna studzimy. Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Na większej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo, w międzyczasie soląc je.

Do chłodnego ryżu dodajemy mięso mielone, dodajemy podsmażoną cebulę i starannie łączymy składniki. Doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Z główek kapusty wycinamy głąby. Parzymy je osobno w osolonym wrzątku, początkowo umieszczając warzywo głąbem do dołu. Gdy liście zaczną odchodzić, przenosimy je na talerz i studzimy.

Formujemy gołąbki, wypełniając większe, pozbawione dziur kapuściane liście 2-3 łyżkami farszu — zależnie od wielkości. Na dnie większego garnka umieszczamy mniejsze sztuki oraz te, które uszkodziły się podczas parzenia. Taka warstwa sprawi, że danie nie przywrze do naczynia.

Układamy gołąbki i zalewamy je przyrządzonym według zamieszczonej niżej instrukcji. Dusimy około godziny. Podajemy bez dodatków lub polane zagęszczonym płynem z garnka. Smacznego.

Przygotowanie sosu:

Bulion wlewamy do większego garnka. Dodajemy porcję pomidorowego przecieru. Całość delikatnie solimy. Wsypujemy też nieco pieprzu i cukru. Sos zagotowujemy i wlewamy go do garnka z gołąbkami. Po przyrządzeniu dania można go zagęścić mąką i podać razem z faszerowaną kapustą.

Po inne smakowite pomysły na gołąbki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wyborną jarską wersję z 1910 roku, a także sycący wegetariański specjał z czerwoną soczewicą, serem i ziemniakami.

Gołąbki z młodej kapusty są wyśmienite
canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Kuchnia Marioli