Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami
Śledź to ryba żyjąca w ławicach, niekiedy liczących nawet kilkaset milionów osobników. W polskich sklepach najczęściej występują trzy gatunki śledzia: atlantycki, pacyficzny (w tym rodzimy podgatunek - śledź bałtycki) i araukański.
Śledzie solono, czyli konserwowano, w Europie od co najmniej 1000 lat, tak aby mogły służyć jako pokarm w okresie zimowym. Solenie konserwuje ryby bez chłodzenia i ułatwia transport, a także znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia.
W Polsce to jedna z najpopularniejszych w spożyciu ryb. Od lat króluje, obok karpia, na wigilijnym stole, jako śledź w oleju, czy śledź pod pierzynką. W Polsce najczęściej wykorzystywane są solone płaty śledziowe, jednak godne uwagi są także świeże, surowe śledzie.
Wartości odżywcze śledzi
Śledź ma kremowe mięso, wysoką zawartość oleju i małe, srebrzyste łuski. Jest rybą tłustą, jednak niskokaloryczną - 100 gramów śledzi dostarcza 160-220 kcal.
Węglowodany
Podobnie jak wiele innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śledź praktycznie nie zawiera węglowodanów.
Tłuszcze
Śledź jest tłustą rybą, 100 gramowa porcja zawiera około 9 gramów tłuszczu. 3 gramy pochodzi z tłuszczów jednonienasyconych, a około 2 gramy to tłuszcze wielonienasycone. Zawarte w nich kwasy omega-3 przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Witaminy i minerały
Śledź jest bogaty w witaminy, przede wszystkim w witaminy: A, D i B12. Mięso śledzia zawiera także minerały, takie jak potas, fosfor i selen.
Białko
W filecie ważącym 100 gramów śledź dostarcza ok 18 gramów wysokiej jakości białka.
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie doskonale komponują się z suszonymi pomidorami - delikatne i kremowe mięso dopełnia aromatyczna, ziołowa i lekko kwaśna nuta suszonych pomidorów. Poniższe przepisy są tego najlepszym przykładem!
Ziemniaki gratin z wędzonymi śledziami i suszonymi pomidorami
Ziemniaczana zapiekanka, pełna pysznych dodatków - śledzi, suszonych pomidorów i tartego sera bezsprzecznie zasługuje na miano comfort food.
Przed podaniem przepisu, podkreślamy, że śledzie wędzone, przed zastosowaniem, należy koniecznie wypłukać i namoczyć przez co najmniej 3 godziny. Nadmiar soli mógłby zepsuć całą potrawę!
Składniki:
2-3 filety ze śledzia, wędzone i uprzednio namoczone, pokrojone w małe kawałki
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrego sosu, np. Tabasco
1/2 łyżeczki przyprawy do owoców morza i ryb
8 kawałków suszonych pomidorów, pokrojone na cienkie plasterki
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
Masło do natłuszczenia formy do pieczenia
1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plastry
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu
1 szklanka tłustej śmietany (30% tłuszczu).
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i umieść blachę piekarnika w połowie wysokości.
Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia (co najmniej 2 litrowe).
Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć na olej wędzone kawałki śledzia z ostrym sosem i przyprawą do ryb i podsmaż przez 1 minutę. Następnie dodaj cebulę, suszone pomidory i smaż przez kolejne 3 minuty.
Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz i pokrój tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Podczas krojenia ziemniaków umieść plastry w misce wypełnionej wodą, aby nie zbrązowiały.
Ułóż część plasterków ziemniaków na dnie przygotowanego naczynia do pieczenia, tak aby krawędzie zachodziły na siebie.
Dodaj warstwę podsmażonych wędzonych śledzi z warzywami, posyp częścią sera, a następnie polej śmietaną.
Powtórz czynność z pozostałymi ziemniakami, serem i śmietaną, tworząc kolejne warstwy.
Na wierzch wylej resztę śmietany posyp serem.
Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 45 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie po przekłuciu nożem a wierzch będzie złocisto-brązowy.
Pozwól potrawie ostygnąć na blacie przez około 7 - 10 minut, a następnie podaj z lekką sałatą lub warzywami gotowanymi na parze.
Ciekawą alternatywą w tym przepisie jest zastąpienie ziemniaków dynią gratin. Poniżej przedstawiam przepis na danie w wersji zdrowszej i o niższej wartości kalorycznej:
Dynia gratin z wędzonymi śledziami i suszonymi pomidorami
Do tego dania polecam użycie dyni hokkaido, której nie trzeba obierać - podczas obróbki termicznej skórka staje się równie miękka, jak miąższ, a ponadto dodaje walorów estetycznych - intensywnego pomarańczowego koloru. W porównaniu z wersją ziemniaczaną, skraca się czas pieczenia - dynia będzie gotowa już po 20 minutach.
Smak i aromat dyni podkreślą w tym przepisie dodatkowe przyprawy - gałka muszkatołowa i cynamon.
Składniki:
2-3 filety ze śledzia, wędzone i uprzednio namoczone, pokrojone w małe kawałki
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrego sosu, np. Tabasco
1/2 łyżeczki przyprawy do owoców morza i ryb
8 kawałków suszonych pomidorów, pokrojone na cienkie plasterki
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
Masło do natłuszczenia formy do pieczenia
1 kg dyni hokkaido, pokrojona w bardzo cienkie plastry
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu
1 szklanka tłustej śmietany (30% tłuszczu)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i umieść blachę piekarnika w połowie wysokości.
Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia (co najmniej 2 litrowe).
Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć na olej wędzone kawałki śledzia z ostrym sosem i przyprawą do ryb i podsmaż przez 1 minutę.
Następnie dodaj cebulę, suszone pomidory i smaż przez kolejne 3 minuty.
Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz i pokrój tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Podczas krojenia ziemniaków umieść plastry w misce wypełnionej wodą, aby nie zbrązowiały.
Ułóż część plasterków ziemniaków na dnie przygotowanego naczynia do pieczenia, tak aby krawędzie zachodziły na siebie.
Dodaj warstwę podsmażonych wędzonych śledzi z warzywami, posyp częścią sera, gałką muszkatołową i cynamonem, a następnie polej śmietaną.
Powtórz czynność z pozostałymi ziemniakami, serem, przyprawami i śmietaną, tworząc kolejne warstwy.
Na wierzch wylej resztę śmietany posyp serem.
Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 20 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka po przekłuciu nożem a wierzch będzie złocisto-brązowy.
Pozwól potrawie ostygnąć na blacie przez około 7 - 10 minut, a następnie podaj z lekką sałatą lub warzywami gotowanymi na parze.
Et voilà ! Smacznego!
Na koniec:
CiekawostkaŚledź jest podstawowym pożywieniem w wielu kulturach i można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Surowy śledź z poszatkowaną cebulą to wiosenny przysmak w Holandii. Na Filipinach śledzie jada się jako suszone i często podaje się je na śniadanie z czosnkiem, ryżem i jajkami. W Szwecji intensywnie pachnący śledź fermentowany (surströmming) jest spożywany z podpłomykami i dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane i pokrojona w kostkę cebula.