Przepis na surówkę krymską
Świeży warzywny dodatek sprawia, że obiad staje się pełniejszy. Orzeźwiający smak, chrupkość i soczystość dodają przyjemności podczas jedzenia posiłku. Jeśli brakuje ci pomysłu na prostą i tanią surówkę, sprawdź naszą poniższą propozycję z kapusty pekińskiej.
Ogromną zaletą kapusty pekińskiej jest nie tylko niska cena - warzywo to zawiera wiele licznych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Brak obróbki cieplnej sprawia, że w liściach zachowuje się ich znacznie większa ilość, stąd forma surówki jest pod tym względem najlepsza.
Surówka krymska, która psuje do każdego obiadu
Kapusta pekińska jest doskonałym źródłem witaminy C - jej zawartość jest podobna co w cytrynie (około 36 mg na 100 gramów). Poza kwasem askorbinowym kapusta ta posiada sporo witaminy A, witamin z grupy B oraz rutynę i beta-karoten. Spożywając ją, przyjmujemy również wapń, potas oraz magnez.
Kapusta pozytywnie oddziałuje na wzrok, serce, układ nerwowy, procesy trawienne czy kości oraz stawy. D oskonale sprawdza się we wspomaganiu układu odpornościowego, ponieważ pomaga walczyć organizmowi z infekcjami górnych dróg oddechowych.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube.
Przepis na surówkę krymską
Składniki:
-
1 mała główka kapusty pekińskiej
-
1 ogórek szklarniowy, na przykład wężowy
-
1 pęczek koperku
-
3 łyżki oliwy
-
3 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżeczka cukru
-
1/2 łyżeczki soli
Zacznij od obrania kapusty z brzydkich wierzchnich liści. Następnie przekrój ją na pół oraz na ćwiartki. Wytnij z nich łykowaty rdzeń, którzy podczas żucia nie jest przyjemny. Sałatę pokrój w drobne paski, które idealnie zmieszczą się do ust.
Ogórek dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój go na pół i pokrój w pół plasterki. Wrzuć go do miski razem z kapustą. Koperek także dokładnie umyj z pozostałości po transporcie czy hodowli, a następnie posiekaj jak najdrobniej potrafisz.
W małej miseczce lub szklance przygotuj sos. Zmieszaj sok z cytryny z solą i cukrem. Gdy kryształki rozpuszczą się, powolnym strumieniem wlewaj oliwę, cały czas mieszając. Powstałą emulsję wlej do warzyw, sumiennie wymieszaj i wstaw do lodówki na 25 minut, aby smaki doskonale się przegryzły. Podawaj z mięsem, gulaszem czy gołąbkami - sposób użycia tej surówki zależy od twojej wyobraźni. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl; zywienie.abczdrowie.pl