Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zbawienne działanie soku z kiszonej kapusty na jelita
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 23.03.2021 01:00

Zbawienne działanie soku z kiszonej kapusty na jelita

Kapusta kiszona w beczce
Canva.com / Salomatin

Bez wątpienia kapusta kiszona jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Kwaśno-słony smak jest pokusą dla miłośników swojskich specjałów. Okazuje się, że sok z kiszonej kapusty pomaga uporać się z przykrą dolegliwością.

Jak działa niepozorny sok z kiszonej kapusty?

Niedawno przedstawialiśmy przepis na placki z kiszonej kapusty od Ewy Wachowicz. Dziś skupimy się na zaletach soku z tego produktu. Jest ich naprawdę wiele. Niepozorny napój pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego.

Zaparcia mogą być prawdziwym utrapieniem, które jest jednocześnie dosyć wstydliwe. Warto unikać tego typu przypadłości, ponieważ wraz z upływem czasu mogą one doprowadzić do różnych powikłań. Zalicza się do nich między innymi hemoroidy.

Sok z kiszonej kapusty działa jak probiotyk i pomaga uporać się z zaparciami. Wystarczy dodać go do swojego codziennego jadłospisu. Już po kilku dniach można zauważyć znaczącą poprawę. Jednak sok z kiszonej kapusty posiada także inne zalety.

Bogactwo witamin i minerałów

Produkt jest bogaty w liczne składniki odżywcze. Niektóre z nich uznawane są za przeciwutleniacze, inne wykazują właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Sok z kiszonej kapusty poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Jakie witaminy i minerały w nim znajdziemy?

(Canva.com / pixelshot)

  • Witamina C

  • Witamina A

  • Witamina E

  • Witamina K

  • Wapń

  • Potas

  • Magnez

  • Fosfor

  • Żelazo

Trzeba przyznać, że powyższa lista jest imponująca. Jednak to nie koniec zalet soku z kiszonej kapusty. Obok witamin i minerałów natknąć się można na liczne bakterie wspierające florę jelitową. Dzięki nim możemy znacząco zwiększyć odporność organizmu.

Ile powinno się pić soku z kiszonej kapusty?

Najlepiej sięgać po napój codziennie. Wówczas najszybciej zauważymy pozytywne efekty. Zaleca się nieprzekraczanie 200 ml dziennie. Sok możemy dodawać do zup, sosów oraz marynat do mięsa. Z samej kapusty kiszonej warto przyrządzić smakowitą surówkę.

Nie wszyscy powinni sięgać po sok z kiszonej kapusty. Z uwagi na wysoką zawartość soli jest on niewskazany dla osób z nadciśnieniem. Uważać na niego należy także wtedy, gdy borykamy się z chorobami układu pokarmowego i nerek. W przypadku wszelkich wątpliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kapusta Dieta