Smakosze.pl Przepisy Przepis na sycące leczo z kiełbasą. Pyszny obiad na 2 dni
canva/Mykola Lunov

Przepis na sycące leczo z kiełbasą. Pyszny obiad na 2 dni

2 września 2022

Leczo jest pyszną i sycącą potrawą, którą warto przygotować w większej ilości. Gotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny na dwa dni. Koniecznie dodajcie do niego kiełbasę, wtedy potrawa zyska na smaku i pożywności.

Nikt nie odmówi sobie sycącego i pełnego aromatu leczo. Przyrządzone z dodatkiem kiełbasy danie jest sycące i treściwe. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw doskonale rozgrzewa. Będzie idealne na chłodniejsze, wrześniowe dni.

Przepis na znakomite leczo z kiełbasą

Składniki:

  • 400-500 g ulubionej kiełbasy np. czosnkowej

  • 3 większe papryki czerwone

  • 2 średnie cukinie zielone

  • 1 większa cebula lub dwie małe

  • 2 łyżeczki bazylii

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić leczo z kiełbasą? Prosta i pyszna receptura

Paprykę i cukinię myjemy. Warzywa kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i pozbawiamy je skórki. Usuwamy również szypułki i sok wraz z pestkami.

Rozgrzewamy głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy ją na średnim ogniu. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją.

Na patelni umieszczamy paprykę oraz cukinię. Chwilę podsmażamy, po czym wrzucamy pomidory. Danie podgrzewamy do czasu, aż pomidory wyraźnie się zredukują.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię oraz obie papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Leczo z kiełbasą serwujemy na ciepło z dodatkiem ulubionej kaszy lub świeżym pieczywem. Smacznego.

Po inne pomysły na podanie papryki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomity patent na wyrazistą marynowaną wersję warzywa , a także recepturę na paprykę faszerowaną .

Leczo z kiełbasą jest wyśmienite
canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy