Przepis na sycące leczo z kiełbasą. Pyszny obiad na 2 dni
Leczo jest pyszną i sycącą potrawą, którą warto przygotować w większej ilości. Gotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny na dwa dni. Koniecznie dodajcie do niego kiełbasę, wtedy potrawa zyska na smaku i pożywności.
Nikt nie odmówi sobie sycącego i pełnego aromatu leczo. Przyrządzone z dodatkiem kiełbasy danie jest sycące i treściwe. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw doskonale rozgrzewa. Będzie idealne na chłodniejsze, wrześniowe dni.
Przepis na znakomite leczo z kiełbasą
Składniki:
-
400-500 g ulubionej kiełbasy np. czosnkowej
-
3 większe papryki czerwone
-
2 średnie cukinie zielone
-
1 większa cebula lub dwie małe
-
2 łyżeczki bazylii
-
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić leczo z kiełbasą? Prosta i pyszna receptura
Paprykę i cukinię myjemy. Warzywa kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i pozbawiamy je skórki. Usuwamy również szypułki i sok wraz z pestkami.
Rozgrzewamy głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy ją na średnim ogniu. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją.
Na patelni umieszczamy paprykę oraz cukinię. Chwilę podsmażamy, po czym wrzucamy pomidory. Danie podgrzewamy do czasu, aż pomidory wyraźnie się zredukują.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię oraz obie papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Leczo z kiełbasą serwujemy na ciepło z dodatkiem ulubionej kaszy lub świeżym pieczywem. Smacznego.
Po inne pomysły na podanie papryki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomity patent na wyrazistą marynowaną wersję warzywa , a także recepturę na paprykę faszerowaną .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
-
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
-
Czy do kiszonek trzeba dodawać sól niejodowaną? Rozwiewamy wasze wątpliwości