Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonie
Nie da się ukryć, że papryka sama w sobie jest bardzo smacznym warzywem. Jej faszerowana odsłona nie jest dużym zaskoczeniem dla wielbicieli kulinariów. Jednak dziś postawimy na bezmięsny farsz, który sam w sobie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Papryka w wyjątkowym wydaniu
Bez wątpienia papryka należy do grona warzyw, które cieszą się sporą popularnością. Nie bez powodu wykorzystujemy ją na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym papryka znakomicie imituje łososia.
Wielu smakoszy w domowym zaciszu przygotowuje paprykę zapiekaną z farszem. Przeważnie dominuje w nim mięso mielone. Dziś zastąpimy je kaszą i warzywami. Dodatek odpowiednich przypraw sprawi, że faszerowana papryka momentalnie zniknie z talerzy.
Papryka w tej odsłonie jest bardzo prosta w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Część składników można znaleźć we własnej kuchni. Wszystkie produkty są bardzo tanie. Najdroższa jest sama papryka. Co nam będzie potrzebne?
4 ładne papryki
200 g brązowej kaszy bulgur
puszka czerwonej fasoli
puszka groszku
puszka kukurydzy
krojone pomidory w puszce
5 ząbków czosnku
150 g pieczarek
15 g papryki wędzonej w proszku
10 g kurkumy w proszku
10 g startego oregano
10 g startej bazylii
pieprz
sól
oliwa
Przepis na pyszne danie, w którym papryka gra główną rolę
Na początku oczyszczamy pieczarki i kroimy je w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy go na kilka minut. W garnku rozgrzewamy oliwę. Warto wypróbować taką z dodatkiem trufli, można ją dostać w niektórych sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi.
Czosnek podsmażamy na małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niego pieczarki. Gdy puszczą wodę zwiększamy ogień. Płyn powinien wyparować. Mieszankę wzbogacamy o pomidory z zalewą. Całość mieszamy i doprawiamy wymienionymi powyżej przyprawami.
(Jakub Kossakowski / Materiały własne)
Kaszę gotujemy przez 15 minut. W tym czasie odcedzamy groszek, fasolę i kukurydzę. Dodajemy je do pomidorów z pieczarkami. Mieszankę podgrzewamy przez kilkanaście minut. W tym czasie nasza kasza powinna już być gotowa.
Sos uzupełniamy kaszą. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Teraz przyszła pora na paprykę. Odcinamy z niej górką część z gniazdem nasiennym. Oczywiście każda papryka musi być umyta. Również w środku. Dzięki temu łatwo pozbędziemy się pestek.
Farsz umieszczamy w środku papryki. Należy go mocno ugnieść. Gdy papryka jest już pełna, wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Po tym czasie danie powinno być gotowe.
Papryka w tym wydaniu nie wymaga dodatków. Wszystko jest już w środku. Nie zaszkodzi jej jednak oprószyć startym serem. Dobrze sprawdzi się parmezan. Warto sięgnąć również po przepis na bezmięsny żurek.
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski