Smakosze.pl
Papryka ze smakowitym nadzieniem

Jakub Kossakowski / materiały własne

Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonie

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Papryka często gości na naszych talerzach. Dodajemy ją do dań takich jak kultowe leczo. Tym razem sięgniemy po przepis, który przyprawia o szybsze bicie serca. Faszerowana papryka jest pełna smakowitych składników.

Nie da się ukryć, że papryka sama w sobie jest bardzo smacznym warzywem. Jej faszerowana odsłona nie jest dużym zaskoczeniem dla wielbicieli kulinariów. Jednak dziś postawimy na bezmięsny farsz, który sam w sobie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Papryka w wyjątkowym wydaniu

Bez wątpienia papryka należy do grona warzyw, które cieszą się sporą popularnością. Nie bez powodu wykorzystujemy ją na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym papryka znakomicie imituje łososia.

Wielu smakoszy w domowym zaciszu przygotowuje paprykę zapiekaną z farszem. Przeważnie dominuje w nim mięso mielone. Dziś zastąpimy je kaszą i warzywami. Dodatek odpowiednich przypraw sprawi, że faszerowana papryka momentalnie zniknie z talerzy.

Papryka w tej odsłonie jest bardzo prosta w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Część składników można znaleźć we własnej kuchni. Wszystkie produkty są bardzo tanie. Najdroższa jest sama papryka. Co nam będzie potrzebne?

  • 4 ładne papryki

  • 200 g brązowej kaszy bulgur 

  • puszka czerwonej fasoli

  • puszka groszku

  • puszka kukurydzy

  • krojone pomidory w puszce

  • 5 ząbków czosnku

  • 150 g pieczarek

  • 15 g papryki wędzonej w proszku

  • 10 g kurkumy w proszku

  • 10 g startego oregano

  • 10 g startej bazylii

  • pieprz

  • sól

  • oliwa

Przepis na pyszne danie, w którym papryka gra główną rolę

Na początku oczyszczamy pieczarki i kroimy je w niewielką kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy go na kilka minut. W garnku rozgrzewamy oliwę. Warto wypróbować taką z dodatkiem trufli, można ją dostać w niektórych sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi.

Czosnek podsmażamy na małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niego pieczarki. Gdy puszczą wodę zwiększamy ogień. Płyn powinien wyparować. Mieszankę wzbogacamy o pomidory z zalewą. Całość mieszamy i doprawiamy wymienionymi powyżej przyprawami.

(Jakub Kossakowski / Materiały własne)

Kaszę gotujemy przez 15 minut. W tym czasie odcedzamy groszek, fasolę i kukurydzę. Dodajemy je do pomidorów z pieczarkami. Mieszankę podgrzewamy przez kilkanaście minut. W tym czasie nasza kasza powinna już być gotowa.

Sos uzupełniamy kaszą. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Teraz przyszła pora na paprykę. Odcinamy z niej górką część z gniazdem nasiennym. Oczywiście każda papryka musi być umyta. Również w środku. Dzięki temu łatwo pozbędziemy się pestek.

Farsz umieszczamy w środku papryki. Należy go mocno ugnieść. Gdy papryka jest już pełna, wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Po tym czasie danie powinno być gotowe.

Papryka w tym wydaniu nie wymaga dodatków. Wszystko jest już w środku. Nie zaszkodzi jej jednak oprószyć startym serem. Dobrze sprawdzi się parmezan. Warto sięgnąć również po przepis na bezmięsny żurek.

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >