Smakosze.pl Przepisy Przepis na szarlotkę w 5 minut
Screen filmu na kanale MogoMaja na YouTube

Przepis na szarlotkę w 5 minut

17 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Szarlotka podczas samego pieczenia wymaga zarezerwowania prawie 1 godziny. Dodając do tego czas potrzebny na przygotowanie, czyli zrobienie nadzienia i ciasta, można spędzić w kuchni sporo godzin. Aby temu zaradzić, prezentujemy poniżej ekspresowy przepis.

Internauci nie kryją swojego zachwytu i pod filmem do tej pory zamieszczonych zostało 61 komentarzy. Trzeba przyznać, że sposób na szarlotkę w 5 minut jest doskonałą poradą, dzięki której wiele osób może wybrnąć z opresji, gdy główne ciasto nie upiecze się tak, jak by się chciało.

Szarlotka w 5 minut

Szarlotka swoje korzenie ma we Francji, gdy została upieczona pierwszy raz przez cukiernika Marie-Antoine Carême w XIX wieku dla cara Aleksandra I. Od tego czasu ciasto przeszło wiele modyfikacji. Jedną z nich prezentujemy poniżej - ta wersja jest jedną z najszybszych i najtańszych.

Najczęściej do szarlotki wykorzystuje się jabłka poddane wstępnej obróbce. Zazwyczaj dodawany jest jabłkowy mus lub dżem, z dużą ilością cukru oraz sproszkowanego cynamonu . W tej recepturze jabłka nie są w żaden sposób wcześniej obrabiane, więc można poczuć ich naturalny, pyszny smak.

Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale MogoMaja na YouTube.

Źródło: bhofack2, Getty Images

Przepis na szybką szarlotkę

Składniki:

  • 4 jabłka

  • 200 gramów mąki

  • 2 jajka

  • 80 gramów cukru

  • 30 gramów masła

  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

  • sok z cytryny

Zacznij od dokładnego umycia jabłek i obrania ich ze skórki. Następnie wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce na cienkie plasterki, a następnie skrop cytryny - dzięki temu uchronisz je przed ciemnieniem, które przy podaniu nie wygląda estetycznie.

W osobnej misce zmieszaj ze sobą cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj do nich całe jajka i zacznij ucierać. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna w kolorze, wsyp przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj masę dokładnie.

Formę natrzyj masłem i wsyp do niej jabłka. Rozłóż je równomiernie i zalej masą. Rozprowadź ją tak, aby powierzchnia ciasta była gładka. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 50 minut. W międzyczasie możesz zająć się innymi pysznymi smakołykami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy