Smakosze.pl
Śniadanie może być niezdrowe

Canva.com / Bigman365

Produkty, które nie nadają się na śniadanie

17 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia śniadanie można uznać za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Właśnie od niego zależy nasz poranny start. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze kompletnie nie sprawdzają się w roli śniadania. Okazuje się, że mogą nam nawet zas

Śniadanie można przygotować w różnych formach. Niestety część popularnych produktów nie powinno gościć na naszych stołach w trakcie pierwszego posiłku w ciągu dnia. Niektórzy smakosze nawet nie zdają sobie sprawy, że popełniają spory błąd.

Czego lepiej nie jadać na śniadanie?

Odpowiedź na to pytanie mogłaby wydawać się dosyć oczywista. Wszakże nie od dziś wiadomo, że śniadanie nie powinno obfitować w niezdrowe produkty spożywcze. Problem polega jednak na tym, że po niektóre z tego typu smakołyków sięgamy intuicyjnie.

Smakosze na całym świecie często sięgają po płatki śniadaniowe. Wbrew pozorom są one jednym z najgorszych wyborów, jeśli chodzi o pierwszy posiłek. Śniadanie w takiej formie jest kaloryczną bombą, która obfituje w cukier. Zbyt częste raczenie się takimi smakołykami może doprowadzić do otyłości i cukrzycy. Znacznie lepiej w roli śniadania sprawdza się owsianka.

Na śniadanie lepiej nie jadać również niektórych produktów mięsnych. Kiełbasy i szynki są bogate w sól, która w nadmiarze przyczynia się do nadciśnienia. Ponadto zatrzymuje ona wodę w organizmie. Zamiast nich warto sięgnąć po drób lub ryby.

Surowe warzywa nie tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać

Większość z nas uznaje surowe warzywa za wartościowy produkt spożywczy. W istocie warto dodać je do codziennego jadłospisu, jednak nie powinno się ich jadać na śniadanie. Skórki warzyw mogą podrażniać pusty żołądek

Warzywa najlepiej poddać obróbce termicznej. Możemy dodać je do jajecznicy lub omletu. Warto również uprzednio pozbyć się skórki. W trakcie śniadania nie powinniśmy sięgać także po czosnek. Jedzenie go o poranku może doprowadzić do nieprzyjemnych wzdęć.

(Canva / margouillatphotos)

Owoce również nie są najlepszą propozycją śniadaniową

Powszechnie owoce uznawane są za cenne źródło witamin. Niestety jedzenie niektórych z nich na śniadanie ma swoje minusy. Cytrusy o poranku mogą podrażniać żołądek, a nawet doprowadzić do reakcji alergicznej.

Oczywiście owoce takie jak pomarańcze i mandarynki dobrze sprawdzą się w roli drugiego śniadania. Najważniejsze, by nie jadać ich na pusty żołądek. To nie koniec produktów spożywczych, które nie powinny gościć na naszym stole w trakcie śniadania.

Słodycze to najgorszy wybór, jeśli chodzi o śniadanie

Niektórzy smakosze w trakcie śniadania sięgają po słodkie bułki, gofry i inne łakocie. Podobnie jak w przypadku płatków śniadaniowych są one pełne cukru. Warto pamiętać, że śniadanie w takiej formie dostarczy nam sporo energii, która dosyć szybko się ulotni.

Oczywiście do słodyczy zaliczają się również gazowane napoje. Ich także lepiej nie pijać w trakcie śniadania. Jeśli chcesz o poranku zjeść coś odpowiedniego, wówczas dobrym wyborem będzie omlet. Niedawno przedstawialiśmy niezawodny przepis.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna; Interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

omlet

Porady

Jak zrobić wyrośnięty i puszysty omlet bez mąki?

Czytaj więcej >
nalewanie kawy

Porady

Jaki napój pić rano zamiast kawy?

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów

Czytaj więcej >
herbata

Porady

Dlaczego warto dodać do herbaty pieprz?

Czytaj więcej >
szarlotka

Porady

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Czytaj więcej >
Jakie mięso na rosół?

Porady

Na jakim mięsie gotować rosół?

Czytaj więcej >