Smakosze.pl
Kotlety mielone z piekarnika

tgchan, Getty Images

Jak zrobić kotlety mielone w piekarniku?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone są równie popularne co kotlety schabowe, więc każdego tygodnia tysiące Polaków przygotowuje je w swoich domach. Warto tym samym wprowadzić do swojego jadłospisu odrobinę różnorodności i przygotować je w inny spos&oacut

Kotlety mielone wyjątkowo mocno utrwaliły się w świadomości kulinarnej Polaków - niektórzy uważają je wręcz za jedną z potraw narodowych. Tradycyjny przepis wymaga jednak użycia dużej ilości tłuszczu, co nie sprzyja chudnięciu i zachowaniu dobrego zdrowia.

Dlatego zalecamy skorzystanie z receptury podanej niżej, w której etap smażenia zostaje całkowicie pominięty. Tym samym można w łatwy, szybki i czystszy (nic w końcu nie pryska z patelni) sposób ugotować swoje ulubione danie. Każdy, kto spróbuje takich kotletów, zachwyci się już po pierwszym kęsie. 

Kotlety mielone z piekarnika

Przy gotowaniu potraw mięsnych zawsze trzeba pamiętać o kupieniu najlepszej jakości mięsa - w sklepach często są dostępne tanie warianty, które zazwyczaj produkowane są z mięsa oddzielanego mechanicznie. Taki produkt jest wyjątkowo niezdrowy, więc znacznie lepszą opcją jest wybranie się do sprawdzonego rzeźnika i poproszenie go o zmielenie danego kawałka mięsa na miejscu. 

Aby uzyskać soczystość i delikatność kotletów z piekarnika, po ułożeniu ich na blaszce trzeba na każdym z nich położyć mały kawałek masła. Ten, pod wpływem temperatury rozpuści się i sprawi, że mięso będzie mokre i puszyste wewnątrz tak, jakby były smażone na patelni.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Propozycja podania kotletów mielonych. Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Składniki: 

  • 500 g mięsa (łopatka, karkówka)

  • 3 cebule ze szczypiorkiem

  • olej

  • 1 bułka 

  • szklanka mleka

  • 1 jajko

  • garść pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • masło

Cebulę oddziel od szczypioru i posiekaj ją w drobne kawałki. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Namocz bułkę w mleku. Zmielone mięso wrzuć do miski, dodaj do niego podsmażoną cebulę, posiekany drobno szczypior, odsączoną bułkę, jajko, siekaną natkę pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku, sól oraz pieprz.

Masę mięsną zacznij wyrabiać drewnianą łyżką, a gdy składniki wstępnie się połączą, przejdź do mieszania dłońmi. Gdy masa stanie się delikatnie lepka i jednolita, jest gotowa do formowania kotletów. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem do pieczenia. 

Formuj z mięsa kotlety i układaj je na blaszce. W każdym z nich zrób niewielkie zagłębienie i włóż w nie odrobinę masła. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz kotlety przez 20 minut. Po tym czasie zwiększ temp. do 200 stopni Celsjusza i piecz kolejne 10 minut - dzięki temu uzyskasz ładną, chrupiącą skórkę. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >