Smakosze.pl Przepisy Przepis na tradycyjną zupę zacierkową
Kadr z filmu na kanale Uwaga Babcia Gotuje na YouTube

Przepis na tradycyjną zupę zacierkową

13 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa zacierkowa najwięcej zyskuje właśnie dzięki zacierkom, czyli specyficznym malutkim kluseczkom, przygotowywanym z ciasta makaronowego. W przeciwieństwie do zwykłego makaronu, zacierki trze się za pomocą rąk, bądź ściera na zwykłej tarce.

Dzisiaj mało kto robi starą i tradycyjną zupę zacierkową, która często pojawiała się na stołach w domu rodzinnym czy na obiedzie u babci. Danie to jest banalnie proste, zabiera mało czasu i pozwala z kilku łatwych w zdobyciu składników, zrobić smaczny obiad.

Zupa zacierkowa z babcinej receptury

Dawniej nie można było sobie pozwolić na ciągłe wystawne obiady, dlatego Polacy musieli kombinować z użyciem różnych substytutów i tańszych wariantów produktów spożywczych. Zupa zacierkowa była daniem, które idealnie wpisywało się w ramy taniego, aczkolwiek pożywnego posiłku.

Poniższa zupa może zostać ugotowana w mniej niż 50 minut, a użycie wędzonych żeberek wieprzowych dodatkowo zwiększy jej smak. Warto doprawić ja także pieprzem ziołowym oraz dużą ilością lubczyku - to kolejne składniki, które przyczynią się do bardziej esencjonalnej zupy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Uwaga Babcia Gotuje na YouTube.

Źródło: canva.com/Billion Photos

Przepis na babciną zupę zacierkową

Składniki:

  • 9 ziemniaków

  • kilka plasterków chudego boczku wędzonego

  • 2 młode cebule

  • 2 młode cebulki do przesmażenia

  • 1 por

  • 1/2 pietruszki

  • seler

  • 2 marchewki

  • listek laurowy

  • lubczyk

  • sól

  • pieprz do smaku

  • zielony koperek

  • 1 jajko

  • mąka

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew, selera oraz pietruszkę umyj wodą, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Cebulę i pora pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do reszty warzyw.

Zalej je wodą i postaw na gazie. Dodaj do nich laur, sól oraz pieprz. Gotuj warzywa, aż te staną się miękkie i oddadzą swój smak do wywaru. Jajko i mąkę ugniatamy ze sobą, aż będą miały konsystencję zwartego ciasta. Wyrobione ciasto ucieramy w dłoniach i gotujemy w osolonej wodzie.

Boczek pokrojony w kostkę podsmaż z młodą cebulką. Skwarki bez tłuszczu wraz z cebulą wrzuć do zupy. D odaj do niej także zacierki, lubczyk oraz zielony koperek. Podawaj z pajdą grubo pokrojonego chleba na zakwasie, posmarowanego dobrym masłem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl; haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy