Smakosze.pl Przepisy Przepis na tradycyjne kołacze
canva/Dar1930

Przepis na tradycyjne kołacze

30 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kołacze to popularne danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Słodki smakołyk może stać się przebojem wielu rodzinnych uroczystości. Jego receptura wcale nie jest bardzo trudna. Jak je zrobić?

Przepis na tradycyjne kołacze

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3 jajka

  • 5 łyżek cukru

  • 80 g roztopionego masła

  • 200 ml ciepłego mleka

  • szczypta soli

  • ok. 1 szklanki posypki: cukier gruboziarnisty, cukier waniliowy, cynamon, orzechy

  • olej do smarowania kołaczy i formy

Sposób wykonania kołaczy:

Wsyp do miski mąkę i wymieszaj ją z jedną łyżką cukru oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryj je ściereczką i odstaw, do czasu aż urosną.

Roztrzep jajka z resztą cukru, a następnie wlej je do rozczynu wraz z masłem i szczyptą soli. Wyrób ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ścierecz ką.

Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich długie wałeczki lub specjalne kijki o szerokości około 1,5 cm. Posmaruj olejem wałek do ciasta. Nawijaj wałeczki na wałek. Gdy będzie już całkiem owinięty, poturlaj nim o stolnicy, aby wyrównaj i dociśnij ciasto. Posmaruj je oliwą .

Przygotuj posypkę. Do miseczki wsyp cukry, cynamon oraz pokruszone orzech y. Wymieszaj je, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej posyp dokoła nim kołacze. Pamiętaj, aby nie żałować posypki!

Ułóż nawinięte foremki na patelni i piecz je do zarumienia prze z około 20 minut .

Sposób przygotowania kołaczy obejrzysz na kanale Pobte Patelnie na You Tube.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne desery m.in. pyszny sernik bananowy oraz blok czekoladowy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy