Przepis na tradycyjne kołacze
Kołacze to popularne danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Słodki smakołyk może stać się przebojem wielu rodzinnych uroczystości. Jego receptura wcale nie jest bardzo trudna. Jak je zrobić?
Przepis na tradycyjne kołacze
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
25 g świeżych drożdży
-
3 jajka
-
5 łyżek cukru
-
80 g roztopionego masła
-
200 ml ciepłego mleka
-
szczypta soli
-
ok. 1 szklanki posypki: cukier gruboziarnisty, cukier waniliowy, cynamon, orzechy
-
olej do smarowania kołaczy i formy
Sposób wykonania kołaczy:
Wsyp do miski mąkę i wymieszaj ją z jedną łyżką cukru oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryj je ściereczką i odstaw, do czasu aż urosną.
Roztrzep jajka z resztą cukru, a następnie wlej je do rozczynu wraz z masłem i szczyptą soli. Wyrób ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ścierecz ką.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich długie wałeczki lub specjalne kijki o szerokości około 1,5 cm. Posmaruj olejem wałek do ciasta. Nawijaj wałeczki na wałek. Gdy będzie już całkiem owinięty, poturlaj nim o stolnicy, aby wyrównaj i dociśnij ciasto. Posmaruj je oliwą .
Przygotuj posypkę. Do miseczki wsyp cukry, cynamon oraz pokruszone orzech y. Wymieszaj je, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej posyp dokoła nim kołacze. Pamiętaj, aby nie żałować posypki!
Ułóż nawinięte foremki na patelni i piecz je do zarumienia prze z około 20 minut .
Sposób przygotowania kołaczy obejrzysz na kanale Pobte Patelnie na You Tube.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne desery m.in. pyszny sernik bananowy oraz blok czekoladowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło kuchnia wp