Najlepszy przepis na blok czekoladowy
Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u. Składniki były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, dlatego sprytne panie domu szukały pomysłów, na to jak ze stosunkowo niedrogich produktów wyczarować pyszne dania.
Kolejnym plusem tego smakołyku jest łatwość jego wykonania. Aby go zrobić nie potrzeba ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt wiele czasu. Za to deser nawet dziś zachwyci wiele osób. Wspaniale, gdyby go poznało kolejne pokolenie smakoszy.
Poniżej podajemy przepis, który przeniesie wielu z nas w czasy naszego dzieciństwa. Być może, że taki sam deser przyrządzała nasza kochana mama lub babcia.
Przepis na blok czekoladowy
Lista składników:
400 g herbatników
200 g masła
100 g cukru
2 łyżki kakao
100 ml mleka
300 g mleka w proszku
Sposób wykonania:
Na samym początku pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Staraj się jednak nie pokruszyć ich za bardzo, aby nie stały się "herbatnikowym proszkiem".
Wlej do garnka mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. A następnie odstaw garnek w chłodne miejsce, do czasu aż krem przestygnie. Po tym czasie wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Do powstałej masy dodaj herbatniki.
Wysmaruj formę masłem i uderz nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym deser rodem z czasów PRL-u.
Sposób przygotowania bloku czekoladowego znajdziesz również na kanale kuchnia Magdy na You Tube.
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Zdradzaliśmy już m.in. jak zrobić galaretkowiec oraz pierogi ze śledziem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ania gotuje
undefinedundefined undefinedundefined