Smakosze.pl
blok czekoladowy

flickr.com/ Mariusz Chilmon

Najlepszy przepis na blok czekoladowy

22 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Blok czekoladowy to deser, który bił rekordy popularności w okresie PRL-u. Do tej pory dużo osób darzy go ogromnym sentymentem. Przypominamy przepis na ten wyjątkowy smakołyk. Warto wspomnieć, że receptura pochodzi sprzed kilkudziesięciu lat.

Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u. Składniki były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, dlatego sprytne panie domu szukały pomysłów, na to jak ze stosunkowo niedrogich produktów wyczarować pyszne dania.

Kolejnym plusem tego smakołyku jest łatwość jego wykonania. Aby go zrobić nie potrzeba ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt wiele czasu. Za to deser nawet dziś zachwyci wiele osób. Wspaniale, gdyby go poznało kolejne pokolenie smakoszy. 

Poniżej podajemy przepis, który przeniesie wielu z nas w czasy naszego dzieciństwa. Być może, że taki sam deser przyrządzała nasza kochana mama lub babcia.

Przepis na blok czekoladowy

Lista składników:

  • 400 g herbatników

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 łyżki kakao

  • 100 ml mleka

  • 300 g mleka w proszku

Sposób wykonania:

Na samym początku pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Staraj się jednak nie pokruszyć ich za bardzo, aby nie stały się "herbatnikowym proszkiem".

Wlej do garnka mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. A następnie odstaw garnek w chłodne miejsce, do czasu aż krem przestygnie. Po tym czasie wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Do powstałej masy dodaj herbatniki.

Wysmaruj formę masłem i uderz nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym deser rodem z czasów PRL-u.

Sposób przygotowania bloku czekoladowego znajdziesz również na kanale kuchnia Magdy na You Tube.

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Zdradzaliśmy już m.in. jak zrobić galaretkowiec oraz pierogi ze śledziem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ania gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined  undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >