Smakosze.pl

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Przepis na chłodnik litewski

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Zimą wybieramy syte zupy, natomiast latem chcemy jeść lekko i zdrowo, a przy tym nieco się ochłodzić. Dlatego, nie ma lepszego wyboru na gorące dni niż chłodniki. Jeden z najlepszych przyrządzimy z botwinki.

Swoim sposobem na tę potrawę dzieliła się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która zalecała dodanie do tej zupy dodatkowo zakwas z mąki. Miało to na celu zagęszczenie tej potrawy. Poniżej podajemy współczesny patent na ten uwielbiany chłodnik.

Podstawą dania jest właśnie to warzywo zmieszane ze zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną (obecnie często zastępowaną jogurtem naturalnym lub kefirem). Danie od lat jest obecne w kuchni polskiej.

Najlepszy przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • 3 ogórki gruntowe - 260 g

  • 5 rzodkiewek - 110 g

  • 500 ml maślanki

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku z cytryny lub garść liści szczawiu

  • płaska łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj botwinę i obetnij wszystkie buraczki. Otrzep liście i łodygi z nadmiaru wody, a następnie dokładnie posiekaj je nożem i umieść je w osobnej misce. Obierz buraczki i pokrój je na małe kawałki. 

Wlej do garnka 500 ml bulionu lub wody. Dodaj do niej buraczki i ustaw wysoką moc palnika. Gotuj je przez 10 minut,  a następnie dołóż do niej posiekane łodyżki z liśćmi i gotuj całość jeszcze przez 5 minut, a następnie odstaw je do przestudzenia.

Podczas gdy zupa będzie stygła, zajmij się przygotowaniem warzyw: ogórka, szczypiorku i koperku oraz rzodkiewki. Zetrzyj je na tarce, zasyp solą, wymieszaj i ostaw ana około 10 minut. Dodaj je do przestudzonej zupy buraczkowej. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub maślanki.

Sposób przygotowania tej potrawy obejrzysz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.

Polecamy również inne przepisy na pyszne letnie zupy. Podawaliśmy m.in. przepis na kapuśniak z młodej kapusty oraz barszcz ze szczawiu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: wikipedia/ Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >