Smakosze.pl
chłodnik

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Przepis na chłodnik litewski

30 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lato to czas, kiedy na bazarach pojawiają się pyszne sezonowe owoce i warzywa. Nie może zabraknąć na nich choćby botwinki, z której przygotujemy przepyszny chłodnik litewski. Podajemy przepis na to wyjątkowe danie.

Zimą wybieramy syte zupy, natomiast latem chcemy jeść lekko i zdrowo, a przy tym nieco się ochłodzić. Dlatego, nie ma lepszego wyboru na gorące dni niż chłodniki. Jeden z najlepszych przyrządzimy z botwinki.

Podstawą dania jest właśnie to warzywo zmieszane ze zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną (obecnie często zastępowaną jogurtem naturalnym lub kefirem). Danie od lat jest obecne w kuchni polskiej.

Swoim sposobem na tę potrawę dzieliła się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która zalecała dodanie do tej zupy dodatkowo zakwas z mąki. Miało to na celu zagęszczenie tej potrawy. Poniżej podajemy współczesny patent na ten uwielbiany chłodnik.

Najlepszy przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • 3 ogórki gruntowe - 260 g

  • 5 rzodkiewek - 110 g

  • 500 ml maślanki

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku z cytryny lub garść liści szczawiu

  • płaska łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj botwinę i obetnij wszystkie buraczki. Otrzep liście i łodygi z nadmiaru wody, a następnie dokładnie posiekaj je nożem i umieść je w osobnej misce. Obierz buraczki i pokrój je na małe kawałki. 

Wlej do garnka 500 ml bulionu lub wody. Dodaj do niej buraczki i ustaw wysoką moc palnika. Gotuj je przez 10 minut,  a następnie dołóż do niej posiekane łodyżki z liśćmi i gotuj całość jeszcze przez 5 minut, a następnie odstaw je do przestudzenia.

Podczas gdy zupa będzie stygła, zajmij się przygotowaniem warzyw: ogórka, szczypiorku i koperku oraz rzodkiewki. Zetrzyj je na tarce, zasyp solą, wymieszaj i ostaw ana około 10 minut. Dodaj je do przestudzonej zupy buraczkowej. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub maślanki.

Sposób przygotowania tej potrawy obejrzysz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.

Polecamy również inne przepisy na pyszne letnie zupy. Podawaliśmy m.in. przepis na kapuśniak z młodej kapusty oraz barszcz ze szczawiu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: wikipedia/ Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >