Przepis na chłodnik litewski
Zimą wybieramy syte zupy, natomiast latem chcemy jeść lekko i zdrowo, a przy tym nieco się ochłodzić. Dlatego, nie ma lepszego wyboru na gorące dni niż chłodniki. Jeden z najlepszych przyrządzimy z botwinki.
Swoim sposobem na tę potrawę dzieliła się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która zalecała dodanie do tej zupy dodatkowo zakwas z mąki. Miało to na celu zagęszczenie tej potrawy. Poniżej podajemy współczesny patent na ten uwielbiany chłodnik.
Podstawą dania jest właśnie to warzywo zmieszane ze zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną (obecnie często zastępowaną jogurtem naturalnym lub kefirem). Danie od lat jest obecne w kuchni polskiej.
Najlepszy przepis na chłodnik litewski
Składniki:
2 pęczki botwinki
500 ml wody lub bulionu warzywnego
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
3 ogórki gruntowe - 260 g
5 rzodkiewek - 110 g
500 ml maślanki
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny lub garść liści szczawiu
płaska łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Dokładnie umyj botwinę i obetnij wszystkie buraczki. Otrzep liście i łodygi z nadmiaru wody, a następnie dokładnie posiekaj je nożem i umieść je w osobnej misce. Obierz buraczki i pokrój je na małe kawałki.
Wlej do garnka 500 ml bulionu lub wody. Dodaj do niej buraczki i ustaw wysoką moc palnika. Gotuj je przez 10 minut, a następnie dołóż do niej posiekane łodyżki z liśćmi i gotuj całość jeszcze przez 5 minut, a następnie odstaw je do przestudzenia.
Podczas gdy zupa będzie stygła, zajmij się przygotowaniem warzyw: ogórka, szczypiorku i koperku oraz rzodkiewki. Zetrzyj je na tarce, zasyp solą, wymieszaj i ostaw ana około 10 minut. Dodaj je do przestudzonej zupy buraczkowej. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub maślanki.