Smakosze.pl
Ciasto leśny mech

Canva.com - Anna Łukasiewicz

Przepis na ukochane ciasto Polaków - leśny mech krok po kroku

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Czy dosyć masz już słodkich ciast? Wydaje ci się, że każde z nich wygląda i smakuje podobnie? Myślisz, że piękne torty to domena tylko wykwalifikowanych cukierników? My na wszystkie te pytania, mamy jedną odpowiedź – leśny mech. Jeśli właśnie

Leśny mech, to piękny, bardzo smaczny wypiek, który zachwyca wszystkich swoją lekkością i niesamowitym, zielonym kolorem. Ten wyjątkowy odcień, to zasługa naturalnego i bardzo zdrowego barwnika, jakim jest szpinak. Owszem, często słyszy się o szpinaku, jak o kolorowym dodatku do barwienia klusek, makaronów lub placków, jednak bardzo rzadko słyszy się o użyciu szpinaku do barwienia słodkich potraw.

Część smakoszy twierdzi, że warzywny aromat w ogóle nie jest wyczuwalny. Druga część uważa, że jeśli się odpowiednio skupimy, idzie wyczuć delikatny posmak szpinaku, jednak jednym chórem oświadczają, że dodaje on tylko więcej plusów, przemawiających za wyjątkowością tego ciasta.

 Leśny mech – przepis na biszkopt

Aby przygotować ciasto leśny mech, skorzystaj z tego przepisu:

Biszkopt:

400g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru3 jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego3 łyżeczki proszku do pieczeniasok z połówki dużej cytrynyskórka z 1 cytryny

Jeśli korzystasz ze szpinaku mrożonego, to przygotowania zacznij od odmrożenia go i odcedzenia nadmiaru wody. Natomiast świeży szpinak, wystarczy przemyć pod bieżącą wodą i usunąć twarde ogonki. Następnie wrzuć warzywo do blendera – musi powstać jednolita masa. Ma to duże znaczenie przy późniejszym, równomiernym kolorycie biszkoptów. Kolejny etap to przygotowywanie ciasta właściwego – jajka w całości ubij z cukrem, tak, aby powstała jasna, puszysta piana. Ciągle miksując, dolewaj powoli olej. Następnie dodaj szpinakową masę oraz cytrynę – sok i skórkę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Po tym etapie odłóż mikser – teraz już korzystaj tylko z drewnianej bądź silikonowej szpatułki. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski z ciastem , wrzuć także 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie mieszaj, ale nie dłużej, jak do połączenia składników. Biszkopt piec przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe, delikatnie wyjmij je z formy i odetnij zbędne nierówności, takie jak górka na środku ciasta oraz boki. Zachowaj jednak kształt biszkoptu, który następnie przekrój na dwie, równe części. To co zostało odcięte, pokrusz w dłoniach i przesyp do osobnej miseczki.

Pyszne wykończenie, czyli przepis na krem

Potrzebujesz:

250 ml śmietany kremówki 36%130 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do przygotowania kremu, wszystkie składniki jakich używasz, powinny pozostać w lodówce, do momentu, gdy będą Ci potrzebne. Wszytko razem wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Powinna powstać puszysta, jednolita masa.

Teraz przyszła pora na najlepszy moment przygotowań, czyli poskładanie wszystkich elementów. Dolny biszkopt ustaw na ozdobnym naczyniu, następnie nałóż pierwszą warstwę kremu. Dodaj kolejny biszkopt i zakończ kolejna warstwą białej masy. Teraz, przyszła pora na użycie zielonych okruchów, które pozostały po odkrojeniu niepotrzebnych elementów. Posyp ciasto biszkoptowym mchem. Możesz również udekorować torcik owocami granatu, truskawkami i listkami świeżej mięty.

Tagi:

piekarnikciastoPrzepis

Agata KaszubaAutor

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >