Przepis na uwielbianą zupę szczawiową
Nie da się ukryć, że zupa szczawiowa jest jednym z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten obłędny specjał. Dlaczego zupę szczawiową podaje się z jajkiem?
Zupa szczawiowa wyjdzie nam na zdrowie, jeśli dodamy do niej jajko
Bez wątpienia zupa szczawiowa potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Najczęściej serwuje się ją razem z jajkiem. Okazuje się, że szczaw jest pełen substancji, która jest neutralizowana właśnie za sprawą wspomnianego dodatku .
Zupa szczawiowa i jajko nie bez powodu idą ze sobą w parze. Specjał dostarcza nam kwasu szczawiowego, który negatywnie wpływa na przyswajanie magnezu i wapnia. Właśnie dlatego zupę jada się z jajkiem i śmietaną . Te składniki zawierają sporo wapnia, w związku z tym zupa szczawiowa nie przyczyni się do przykrych dolegliwości zdrowotnych.
Zupa szczawiowa jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z recepturą na uwielbiany swojski specjał . Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Efekt powala na łopatki. Jakich składników potrzebujemy?
-
500 g żeberek
-
400 g skrzydełek z indyka
-
500 g świeżego szczawiu (ewentualnie 300 g ze słoika)
-
2 litry wody
-
2 marchewki
-
pietruszka
-
korzeń selera
-
por
-
cebula
-
60 ml śmietany 18%
-
5 g mąki pszennej
-
8 ziaren pieprzu
-
4 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5 g soli
-
ugotowane ziemniaki
-
jajka na twardo
-
posiekany szczypiorek
(Canva / Tatiana Volgutova)
Zupa szczawiowa w przepysznej odsłonie
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Oba rodzaje mięsa myjemy i umieszczamy w sporym garnku. Marchewki obieramy. Podobnie postępujemy z pietruszką i selerem. Dodajemy je garnka razem z porem oraz opaloną cebulą. Całość wzbogacamy o przyprawy i zalewamy wodą .
Wywar gotujemy pod przykryciem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień tak, by zupa delikatnie pykała. Bulion powinien gotować się przez co najmniej 1,5 godziny . Pokrywka powinna cały czas znajdować się na garnku.
Zupę zdejmujemy z ognia i wybieramy z niej składniki. Marchewki kroimy na plasterki, a mięso odrywamy od kości. Dodajemy je do bulionu . Wywar ponownie podgrzewamy. Szczaw drobno siekamy i umieszczamy w garnku. Świeżą roślinę musimy wcześniej umyć.
W misce mieszamy śmietanę i mąkę. Zalewamy je odrobiną gorącej zupy. Całość starannie mieszamy. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, wówczas przelewamy ją do garnka . Zupa szczawiowa jest już prawie gotowa.
Wystarczy jeszcze kilka minut gotowania. Jeśli korzystaliśmy ze świeżego szczawiu, wówczas powinniśmy posolić specjał. W przypadku przecieru ze słoika nie ma takiej potrzeby. Zupa szczawiowa najlepiej smakuje z dodatkiem jajka. Godny uwagi jest także przepis na kultową pomidorową w tanim i wegetariańskim wydaniu . Jako drugie danie warto sięgnąć po zapiekane pomidory z kurkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje; Haps