Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekane pomidory nadziewane kurkami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 07.05.2021 02:00

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami
pixabay.com

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami - składniki

  • 200 g świeżych kurek,

  • 4 pomidory,

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy - zamiast kaszy możesz użyć ulubionego dodatku w postaci ryżu, makaronu.

  • 2 łyżki oliwy extra vergine,

  • 50 g tartego sera - może być parmezan lub inny ulubiony ser, który nadaje się do starcia,

  • 2 kromki pieczywa tostowego (opcjonalnie),

  • 1 ząbek czosnku,

  • sól i pieprz,

  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 2 łyżki orzeszków pinii.

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pomidory przekrawamy w poprzek na połówki, usuwamy łyżeczką nasiona (wraz z sokiem) z gniazd nasiennych. Połówki pomidorów oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kurki opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy ugotowaną kaszę (lub ryż czy makaron) oraz ser tarty (jedną łyżkę zostawiamy do posypania po wierzchu). 

Dodajemy rozdrobniony miąższ z pieczywa tostowego bez skórki, natkę, oliwę oraz drobno starty czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i mielonym pieprzem.

Połówki pomidorów układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem i posypujemy resztą startego sera, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy orzeszkami pinii i zapiekamy jeszcze przez około 5 minut.

Tagi: