Zapiekane pomidory nadziewane kurkami
Zapiekane pomidory nadziewane kurkami - składniki
200 g świeżych kurek,
4 pomidory,
1 szklanka ugotowanej kaszy - zamiast kaszy możesz użyć ulubionego dodatku w postaci ryżu, makaronu.
2 łyżki oliwy extra vergine,
50 g tartego sera - może być parmezan lub inny ulubiony ser, który nadaje się do starcia,
2 kromki pieczywa tostowego (opcjonalnie),
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki orzeszków pinii.
Zapiekane pomidory nadziewane kurkami - sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pomidory przekrawamy w poprzek na połówki, usuwamy łyżeczką nasiona (wraz z sokiem) z gniazd nasiennych. Połówki pomidorów oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kurki opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy ugotowaną kaszę (lub ryż czy makaron) oraz ser tarty (jedną łyżkę zostawiamy do posypania po wierzchu).
Dodajemy rozdrobniony miąższ z pieczywa tostowego bez skórki, natkę, oliwę oraz drobno starty czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i mielonym pieprzem.
Połówki pomidorów układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem i posypujemy resztą startego sera, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy orzeszkami pinii i zapiekamy jeszcze przez około 5 minut.