Smakosze.pl
Zapiekane pomidory nadziewane kurkami

pixabay.com

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami to oryginalny przepis na lekkie, delikatne, wegetariańskie danie. Najlepiej smakuje w sezonie, gdy dostępne są świeże kurki. Możesz podawać je z dodatkiem komosy ryżowej, kaszy pęczak, makaronu lub ryżu. Jak przygotować pyszne zapiekane pomidory nadziewane kurkami?

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami - składniki

  • 200 g świeżych kurek,

  • 4 pomidory,

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy - zamiast kaszy możesz użyć ulubionego dodatku w postaci ryżu, makaronu.

  • 2 łyżki oliwy extra vergine,

  • 50 g tartego sera - może być parmezan lub inny ulubiony ser, który nadaje się do starcia,

  • 2 kromki pieczywa tostowego (opcjonalnie),

  • 1 ząbek czosnku,

  • sól i pieprz,

  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 2 łyżki orzeszków pinii.

Zapiekane pomidory nadziewane kurkami - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pomidory przekrawamy w poprzek na połówki, usuwamy łyżeczką nasiona (wraz z sokiem) z gniazd nasiennych. Połówki pomidorów oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kurki opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy ugotowaną kaszę (lub ryż czy makaron) oraz ser tarty (jedną łyżkę zostawiamy do posypania po wierzchu). 

Dodajemy rozdrobniony miąższ z pieczywa tostowego bez skórki, natkę, oliwę oraz drobno starty czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i mielonym pieprzem.

Połówki pomidorów układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem i posypujemy resztą startego sera, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy orzeszkami pinii i zapiekamy jeszcze przez około 5 minut.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >