Smakosze.pl Przepisy Przepis na uwielbiane ptysie
Wikipedia/Autorstwa Piotrus - Fotografia własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5820866

Przepis na uwielbiane ptysie

6 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ptysie są delikatnymi ciastkami zrobionymi z kruchego, lekkiego i puszystego ciasta. Przekłada się je najróżniejszymi kremami lub bitą śmietaną i najczęściej spożywa w Tłusty Czwartek. Są jednak tacy fani, którzy jedzą je przez cały rok.

Mnóstwo osób uważa, że ptysie są trudne w zrobieniu, dlatego mało kto decyduje się na to w domowym zaciszu. Prawda jest jednak zupełnie inna i dzięki temu przepisowi, kultowe ciasta sprzed lat znowu pojawią się na stole jako poobiedni deser.

Kultowe ciastka ptysie

Historia ptysi jest całkiem długa - przepis na nie powstał w XVIII wieku we Francji. Opracowali go cukiernik Jean Avice oraz cukiernika i kuchmistrza Marie-Antoine „Antonina” Carême. Od tego czasu przepis rozszedł się po całym świecie i stał się bardzo popularny.

Doskonałym sposobem na wykorzystanie ciasta ptysiowego, którego nie przełożyłeś kremem, jest dodanie go do zupy. W taki sposób stają się one swojego rodzaju grzankami, które ciekawie chrupią, zmieniając fakturę zwykłej zupy.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.

Źródło: bm4221, Getty Images

Przepis na ptysie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z czubem

  • niecałe 3/4 kostki masła

  • 1 szklanka wody

  • 4 średnie jajka

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 %

  • 6 pełnych łyżek cukru pudru

Zacznij od ukręcenia ciasta ptysiowego. Do garnka wlej szklankę wody oraz dodaj masło. Postaw naczynie na gazie i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia, wsyp mąkę i zacznij energicznie mieszać, aż masa połączy się i nie będzie grudek.

Garnek postaw na gaz o małej mocy i mieszaj wszystko przez 1 minutę. Odstaw ciasto do ostudzenia. Przełóż je do miski i zacznij dodawać jajka. Wbij je po kolei, ciągle ucierając. Na blachę wyciskaj porcję ciasta ptysiowego i piecz je w piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Kremówki wlej do miski i zacznij ubijać je mikserem. Gdy śmietana będzie sztywna, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przełóż wystudzone ptysie bitą śmietaną i podawaj. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy