Przepis na uwielbiane ptysie
Ptysie są delikatnymi ciastkami zrobionymi z kruchego, lekkiego i puszystego ciasta. Przekłada się je najróżniejszymi kremami lub bitą śmietaną i najczęściej spożywa w Tłusty Czwartek. Są jednak tacy fani, którzy jedzą je przez cały rok.
Mnóstwo osób uważa, że ptysie są trudne w zrobieniu, dlatego mało kto decyduje się na to w domowym zaciszu. Prawda jest jednak zupełnie inna i dzięki temu przepisowi, kultowe ciasta sprzed lat znowu pojawią się na stole jako poobiedni deser.
Kultowe ciastka ptysie
Historia ptysi jest całkiem długa - przepis na nie powstał w XVIII wieku we Francji. Opracowali go cukiernik Jean Avice oraz cukiernika i kuchmistrza Marie-Antoine „Antonina” Carême. Od tego czasu przepis rozszedł się po całym świecie i stał się bardzo popularny.
Doskonałym sposobem na wykorzystanie ciasta ptysiowego, którego nie przełożyłeś kremem, jest dodanie go do zupy. W taki sposób stają się one swojego rodzaju grzankami, które ciekawie chrupią, zmieniając fakturę zwykłej zupy.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.
Źródło: bm4221, Getty Images
Przepis na ptysie
Składniki:
-
1 szklanka mąki z czubem
-
niecałe 3/4 kostki masła
-
1 szklanka wody
-
4 średnie jajka
-
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
-
1 szklanka śmietanki kremówki 36 %
-
6 pełnych łyżek cukru pudru
Zacznij od ukręcenia ciasta ptysiowego. Do garnka wlej szklankę wody oraz dodaj masło. Postaw naczynie na gazie i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia, wsyp mąkę i zacznij energicznie mieszać, aż masa połączy się i nie będzie grudek.
Garnek postaw na gaz o małej mocy i mieszaj wszystko przez 1 minutę. Odstaw ciasto do ostudzenia. Przełóż je do miski i zacznij dodawać jajka. Wbij je po kolei, ciągle ucierając. Na blachę wyciskaj porcję ciasta ptysiowego i piecz je w piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Kremówki wlej do miski i zacznij ubijać je mikserem. Gdy śmietana będzie sztywna, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przełóż wystudzone ptysie bitą śmietaną i podawaj. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl