Smakosze.pl Przepisy Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"
wikimedia/ licencja CC 3.0 / SpiderMum

Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"

23 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Zupa "Nic" to słodki deser, który bił rekordy popularności w czasach PRL-u. Był to okres, w którym półki sklepowe dosłownie "świeciły pustkami" i pojawiały się ogromne trudności z dostaniem wielu nawet podstawowych produktów spożywczych.

Nic dziwnego, że zaradne panie domu szukały przepisów, które można zrobić z tego, co w danym momencie było pod ręką. Banalnie prosta zupa "Nic" powstała z produktów, które zawsze są w naszej kuchni.

Wyjątkowy deser

Zupa "Nic" nie była jednak podawana z byle powodu! Danie pojawiało się na stołach z okazji ważnych rodzinnych uroczystości np. imienin lub urodzin, bądź świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało .

Dzisiaj potrawa nieco odeszła w zapomnienie. Ciężko ją znaleźć w menu popularnych barów lub kawiarni. Warto jednak przypomnieć przepis, który wiele lat temu zachwycił Polaków i wręcz bił rekordy popularności!

Przepis na zupę "Nic"

Składniki:

  • 1 łyżka cukru

  • 1 laska wanilii

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 400 ml mleka

Przygotowanie zupy:

Wlej 400 ml mleka do garnka i gotuj je na małym ogniu. Dodaj do niego laskę wanilii oraz łyżkę cukru .  Ubij białko jednego jajka z łyżeczką cukru pudru. Gdy mleko stanie się ciepłe, włóż do niego za pomocą łyżeczki ubite białko.

Gdy białko zacznie się ścinać, zdejmij rondel z ognia. Wyłóż białka do talerza, a do ciepłego już mleka dodaj dwa rozbite żółtka. Dokładnie wymieszaj powstały płyn, aż do momentu, gdy mleko stanie się gęste.

Wylej mleko do białek i poczekaj aż się ono ostudzi. Możesz wzbogacić zupę również zupę o ulubione owoce .

Sposób przygotowania zupy "Nic" zobaczysz na kanale Babcia Basia Gotuje na You Tube.

Polecamy inne przepisy na tradycyjne polskie potrawy. Pisaliśmy już m.in. o szarych kluchach oraz pampuchach .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródo : wikipedia/ przepisy tradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy