Smakosze.pl Dieta Przepis na zdrowy napój z buraka
utah778, Getty Images

Przepis na zdrowy napój z buraka

24 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sok z buraka wypełniony jest po brzegi antyoksydantami, witaminami oraz minerałami, które w pozytywny sposób oddziałują na pracę całego ludzkiego organizmu. Regularne przyjmowanie soku z buraków jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi, którzy chcą utrzymać szczupłą linię.

Buraki, według niektórych ekspertów od żywienia, wpływają korzystnie na metabolizm. Picie soku z buraków lub jedzenie ich jako warzywo może przyczynić się także do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej oraz zwiększenia wydolności fizycznej.

Sok z buraków warto pić dla świetnego zdrowia

Sok z buraka należy do grupy produktów, które praktycznie każdy może pić - nawet kobiety w ciąży. Dzięki ogromnej ilości kwasu foliowego zalecany jest ciężarnym, które potrzebują tej substancji, aby ich dziecko odpowiednio rozwijało się w łonie.

Duża zawartość azotanów w burakach sprawia, że warzywo to może pozytywnie wpływać na przepływ krwi i ukrwienie mięśni, a także obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Takie wnioski wysnuli naukowcy z Nutritional Interventions Laboratory, którzy wyniki swoich badań zaprezentowali na stronie nutritionj.biomedcentral.com

Surowe buraki zachwycają również ilością mikroelementów, które są w nich obecne. Możemy znaleźć w nich przeciwutleniacze, żelazo, potas, magnez oraz witaminy A i C. Już jedna szklanka dziennie może sprawić, że poczujesz się znacznie lepiej po regularnym piciu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie.

Przepis na pyszny i prosty sok z buraka

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak

  • 1 jabłko

  • 3 marchewki

  • 1 ogórek gruntowy

  • Ćwierć czerwonej cebuli

  • Szczypta imbiru

  • Szczypta kurkumy

  • Szczypta pieprzu

Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków, ogórków, marchewek i jabłek pod bieżącą wodą. Warto pozbyć się wszelkich zabrudzeń, ponieważ miksowanie zachodzić będzie ze skórką. Nie można więc pozwolić, aby odrobina ziemi czy innych zabrudzeń z powierzchni produktu, byłą w stanie zniszczyć sokowirówkę czy blender.

Pokrój warzywa i jabłko w ćwiartki, a następnie zmiksuj je w blenderze na gładki sok, lub wyciśnij je w sokowirówce. Sposób z blenderem jest zdrowszy, ponieważ pozostawia w soku znacznie większą ilość błonnika. Wymieszaj sok z przyprawami i pij schłodzony - wtedy smakuje najlepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl; nutritionj.biomedcentral.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy