Smakosze.pl Przepisy Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl

Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety

22 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.

Wege kotlety z bardzo taniego składnika

Powszechnie uważa się, że dieta bezmięsna jest droższa. Wcale nie musi tak być. Wystarczy spojrzeć na wege kotlety od Karola Okrasy . Smakołyki przygotowuje się z niedrogiego składnika, który dostaniem niemal w każdym sklepie.

Karol Okrasa swoje wege kotlety przygotowuje głównie z soczewicy. Obok niej pojawią się inne tanie specjały takie jak, chociażby kapusta . Danie mistrza kuchni przypadnie do gustu nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom.

Dlaczego warto ograniczać mięso w diecie?

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak mięso wpływa na proces odchudzania . Bez wątpienia klasyczne kotlety nie są najzdrowszym jedzeniem. Nie można zapominać o tym, że według aktualnej piramidy żywienia, mięso jest jedną z ostatnich rzeczy, która powinna lądować na naszych talerzach, jako jedna z ostatnich.

Z kolei hodowle przemysłowe zwierząt znacząco odbijają się na kondycji naszej planety. Zużywają masę zasobów i generują ogromne ilości zanieczyszczeń. Prędzej, czy później taki sposób produkcji mięsa będzie musiał iść w odstawkę, ponieważ nie mamy żadnej planety zapasowej .

Najlepszym krokiem z naszej strony jest próba zużywania jak najmniejszej ilości zasobów. Uda nam się to osiągnąć poprzez ograniczenie spożywania mięsa . Wege kotlety od Karola Okrasy są dobrym sposobem na smaczny i bezmięsny posiłek.

(YouTube / KuchniaLidla.pl)

Przepis na wege kotlety jest banalnie prosty

Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki na nasze kotlety. Część z nich znajdziecie we własnym domu. Po resztę trzeba będzie udać się do sklepu . Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 200 g młodej kapusty

  • 100 g suchej ciecierzycy

  • 4 suszone pomidory

  • 2 cebule dymki

  • 50 g sera feta

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • 10 g świeżej mięty

  • natka pietruszki

  • 3 g papryki wędzonej w proszku

  • odrobina pieprzu

Ciecierzycę umieszczamy w misce z zimną wodą. Odstawiamy ją na cały dzień. Musi porządnie się namoczyć. Ziarna odcedzamy i blendujemy. Powinniśmy otrzymać jednolitą, gładką masę. Liście kapusty umieszczamy we wrzątku . Po takiej kąpieli wstawiamy je do zimnej wody.

Liście drobno siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem, cebulą i suszonymi pomidorami. Składniki mieszamy ze zblendowaną ciecierzycą. Masę wzbogacamy o jajko i rozdrobnioną miętę oraz pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta .

Z masy lepimy niewielkie kotlety. Powinny być wielkości orzecha włoskiego. Specjał smażymy w głębokim oleju. Dobrze serwować go razem z mizerią i ziemniakami . Karol Okrasa zaprezentował swój przepis na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia umieszczone powyżej. Warto zapoznać się z tym nagraniem, które można znaleźć pod tym artykułem. Godne uwagi są również kotlety ziemniaczane od uwielbianego kucharza .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: KuchniaLidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy