Mięso w codziennej diecie
Canva.com / eats3

Jak jedzenie mięsa codziennie wpływa na wagę?

Nie da się ukryć, że mięso jest jedną z podstaw, na której bazują liczne polskie potrawy. Niektórzy smakosze sięgają po nie codziennie. Warto wiedzieć, jak odbija się to na zdrowiu. Mięso znacząco wpływa na proces odchudzania.

Mięso można przygotować na wiele sposobów. Niektóre potrawy są nie lada pokusą i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Okazuje się, że jadłospis opierający się na mięsie może utrudnić nam skuteczne pozbycie się zbędnych kilogramów.

Mięso w codziennej diecie

Smakołyki, w których główną rolę gra mięso, często goszczą na naszym portalu. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na kultowe kotlety schabowe od Karola Okrasy. Tym razem skoncentrujemy się na kwestiach zdrowotnych spożywania mięsa.

Nie od dziś wiadomo, że wielu smakoszy codziennie sięga po mięso. Rzecz jasne odbija się to na zdrowiu. Warto zauważyć, że mięso i wyroby na jego bazie znajduje się niemal na końcu aktualnej piramidy żywienia. Mniej powinniśmy spożywać tylko tłuszczy.

Już sam powyższy fakt powinien nam dać wiele do myślenia. Jednak kwestia codziennego jedzenia mięsa jest jeszcze bardziej złożona. Tego typu produkty są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki niemu przedłużone zostaje uczucie sytości.

Sobotnie rabaty w LidluSobotnie rabaty w LidluCzytaj dalej

Białko pomaga również w przyśpieszeniu metabolizmu. Mogłoby się zatem wydawać, że mięso jadane codziennie nie jest dużym problemem w trakcie odchudzania. Niestety, dostarcza ono również sporo tłuszczów, a sięganie po nie każdego dnia zaburza bilans między innymi ważnymi składnikami odżywczymi.

Mięso w codziennej diecie

(Canva.com / zefirchik06)

Jakie mięso wypada najgorzej?

Nietrudno zauważyć, że na naszych stołach przeważnie lądują gotowe wyroby mięsne. Właśnie one mogą negatywnie odbić się na naszej wadze. Znajdziemy w nich dużą dawkę tłuszczów. Obok nich występuje także masa soli.

Oba składniki sprawiają, że mięso jest zwyczajnie tuczące i nie pomoże nam w odchudzaniu. To jednak nie jest jedyny problem, który dotyczy takich produktów spożywczych. Okazuje się, że przetwarzane mięso jest potencjalnie rakotwórcze.

Rzecz jasna dotyczy to przypadków jego nadużywania tego typu smakołyków. Jedną z podstaw jest wzbogacenie codziennej diety o warzywa. Właśnie one dostarczają nam największej ilości cennych składników odżywczych.

Warto przypomnieć, że u spodu aktualnej piramidy żywienia znajduje się aktywność fizyczna. Różnorodna i zbilansowana dieta w połączeniu z ruchem przyniesie najlepsze rezultaty w trakcie odchudzania. Kuchnia bazująca na roślinach wcale nie musi być nudna. Dobrym przykładem jest przepis na tanie i proste faszerowane papryki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MyFitness

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł