Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z niespodzianką
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:53

Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z niespodzianką

Kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy
Canva.com / iko636

Karol Okrasa zademonstrował, jak przygotować przepyszne kotlety ziemniaczane. Efekt z pewnością podbije serca domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Przysmak bardzo szybko znika z talerzy. Jak przygotować nadziewane kotlety ziemniaczane?

Kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy

Kotlety ziemniaczane są dobrym wyborem, jeśli chcemy przygotować dobry i bezmięsny posiłek. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na ten frykas. Jednak tym razem w jego wnętrzu zagości wyborne nadzienie.

Nie od dziś wiadomo, że Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Wystarczy rzucić okiem na jego zapiekankę. Uwielbiany kucharz zdradził swój przepis na nadziewane kotlety ziemniaczane. Co skrywa się w ich wnętrzu?

Kotlety ziemniaczane w tej odsłonie w swoim środku ukrywają farsz na bazie soczewicy i pieczarek. Wystarczy jeden kęs, by nasze kubki smakowe osiągnęły stan ekstazy. Warto przygotować ich więcej, ponieważ domownicy z pewnością nie poprzestaną na jednym kotlecie.

Przepis na kotlety ziemniaczane jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy zrobić to tak, jak zademonstrował Karol Okrasa. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania ziemniaczanych smakołyków?

Ciasto:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • odrobina soli i pieprzu

Farsz:

  • 500 g ugotowanej soczewicy

  • 2 cebule

  • 300 g pieczarek

  • posiekany szczypiorek

  • 2 g białego pieprzu

  • 15 g masła

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • odrobina soli

(Canva.com / kizer13)

Niezawodny przepis na fantastyczne kotlety ziemniaczane


Na początku gotujemy ziemniaki. Odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie siekamy cebule i podsmażamy je na maśle. Pieczarki ścieramy na tarce. Dodajemy je do cebuli. Kiedy odparuje z nich woda, całość wzbogacamy o ugotowaną i rozgniecioną soczewicę.

Składniki na farsz urozmaicamy przyprawami. Smażymy przez kilkanaście minut, cały czas mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia i bierzemy się za ziemniaki. Ugotowane bulwy rozdrabniamy w prasce. Łączymy je z dwoma rodzajami mąki i jajkami.

Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy je dłońmi tak, aby stało się jednolite i elastyczne. Formujemy z niego owalny wałek, który kroimy na plastry. W każdym z nich robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim farsz. Zaklejamy kotlety ziemniaczane.

Kotlety ziemniaczane obtaczamy w mące. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Powinno być go dosyć sporo. Najlepiej, jeśli kotlety ziemniaczane zanurzą się w nim do połowy. Specjał będzie gotowy, kiedy zarumieni się z obu stron. Smakołyki wykładamy na ręczniki papierowe. Warto zobaczyć, jak przygotowuje je sam Karol Okrasa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram