Smakosze.pl Przepisy Przepis siostry Anastazji na wyjątkową surówkę z czarnej rzepy
canva/Adam Smigielski

Przepis siostry Anastazji na wyjątkową surówkę z czarnej rzepy

4 marca 2022

Surówki są popularnym elementem niemal każdego obiadu. Warto czasem jednak sięgnąć po coś innego niż kapustę i marchewkę. Wypróbujcie nietypową kompozycję na bazie czarnej rzepy. Surówka siostry Anastazji nie ma sobie równych. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje ten specjał.

Czarna rzepa nazywana często również czarną rzodkwią, bogata jest w witaminy — m.in. wit. C, B1 i B2 czy PP — a także liczne sole mineralne w tym potas, żelazo, wapń i magnez. Charakterystyczne w smaku warzywo doskonale smakuje na surowo w towarzystwie jabłka i marchewki. Skusicie się?

Przepis na surówkę z czarnej rzepy siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 czarne rzepy

  • 2 średnie marchewki

  • 3 nieduże słodkie jabłka

  • posiekany szczypiorek

  • 3 duże łyżki śmietany 18%

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Rzepę, marchew i jabłka obieramy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i łączymy ze sobą w misce. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i sok z cytryny, a następnie c ałość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy ze śmietaną. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcemy, by surówka była lżejsza, zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego. Wyjdzie równie smaczna.

  • W wersji wegańskiej zamiast śmietany użyjmy nabiału kokosowego lub sojowego. O ile nie będzie bardzo rzadki, proporcje mogą pozostać bez zmian.

Po więcej przepisów na smaczne surówki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzaliśmy jak przygotować obiadowy dodatek z selera . Tu natomiast znajdziecie recepturę na wyrazistą surówkę z porów .

Rzepa jest idealna do przyrządzania surówek
Rzepa jest idealna do przyrządzania surówek

Źródło zdjęcia: canva/ola_p Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy