Smakosze.pl
Surówka

Pixabay/ Manfredrichter

Przepis na surówkę z pora

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Surówka nie musi być nudna! Warto eksperymentować, stawiać na oryginalne połączenia smaków, zapachów i aromatów. Doskonale dobrana mieszanka warzyw, przypraw i owoców nie tylko ucieszy nasze kubki smakowe, ale rów

Surówka jest wbrew pozorom ważną częścią obiadu. Idealna kompozycja smaków będzie wspaniałym dopełnieniem obiadu. Można ją zrobić z wielu warzyw. Warto sięgnąć m.in. po pora. Chociaż to warzywa bywa niedoceniane w kuchni, ale wiele niekwestionowanych zalet, zarówno tych smakowych, jak i zdrowotnych.

Jakie zalety ma por?

Por jest rośliną z rodziny czosnkowatych. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już w Biblii, a do Polski dotarł wraz ze słynną królową Boną. Okazuje się, że to warzywo ma wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego, dawniej było często wykorzystywane w medycynie ludowej (szerzej pisaliśmy o tym tutaj).

Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego z powodzeniem może być jedzone przez osoby będące na diecie. Znajdziemy w nim również sporą dawkę błonnika oraz allicyny, która korzystnie wpływa na zmniejszenie ciśnienia tętniczego.

W jaki sposób można go wykorzystać w kuchni? Surowy doskonale odnajduje się w sałatkach i surówkach, zaś gotowany może być bazą dla tart, zup i sosów. Natomiast jego zdrowotne liście mogą być wykorzystane do prozdrowotnych naparów. Dziś polecamy Wam prostą i pyszną surówkę z porem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do mięsnego lub wegetariańskiego drugiego dania.

Przepis na surówkę z pora

Składniki:

  • 1 por

  • 1 jabłko

  • 1 marchew

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania:

Obranego pora pokrój w cienkie talarki lub drobno posiekaj. Później umieść go w sitku, a następnie zalet wrzątkiem. Dokładnie odcedź go z wody i przełóż do dużej miski. Kilka razy zamieszaj por, tak aby szybciej przestygł. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie łagodniejsze w smaku. Jeśli jednak nie zależy Ci na takim efekcie, pomiń ten ostatni krok.

Obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę. Umieść je w misce razem z porem. Zabierz się za przygotowanie sosu: połącz ze sobą śmietanę (lub jogurt naturalny) i majonez. Dodaj sos do surówki, a następnie wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.

Całość dopraw solą i najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Smak surówki doskonale podkręci również odrobina świeżej natki pietruszki

Polecamy również przepis na obłędną surówkę z selera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dietetycy.org/AniaGotuje.pl/poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >