Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu
Solejukowa słynie ze swoich pierogów w całej gminie Wilkowyje. Postać może jest fikcyjna, ale te pierogi są jak najbardziej prawdziwe. Jeśli masz w zanadrzu nieco pieczeni z poprzedniego dnia, ten przepis jest najlepszym sposobem na jej wykorzystanie.
Lepienie pierogów może być nieco czasochłonnym zajęciem, jest jednak bardzo proste. Efekt na talerzu z pewnością wynagrodzi energię spożytkowaną na przygotowanie potrawy. Pierogi galicyjskie podawane z roztopionym masłem są pyszną i niecodzienną propozycją. Solejukowa zna się na pierogach jak nikt inny.
Przepis na wyśmienite pierogi galicyjskie
Składniki na farsz:
-
200 g pieczonego mięsa z obiadu
-
1 czerstwa kajzerka
-
1/2 szklanki mleka
-
150 g startego sera żółtego
-
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
-
2-3 łyżki ketchupu
-
sól i pieprz
Składniki na ciasto:
-
400 g mąki
-
1/2 łyżeczki soli
-
niepełna szklanka gorącej wody
Jak zrobić zaskakujące pierogi galicyjskie?
Bułkę do farszu na pierogi namocz w mleku . Po namoczeniu odciśnij ją i zmiel razem z pieczenią w maszynce do mięsa . Dodaj ser, pietruszkę i ketchup. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem .
Mąkę na ciasto na pierogi przesiej na stolnicę lub czysty blat kuchenny . Dodaj sól oraz gorącą wodę . Z połączonych składników zacznij zagniatać ciasto i wyrabiaj je do momentu , aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto na pierogi podziel na mniejsze części . Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kolejno każdą z nich. Z cienkiego ciasta wykrawaj za pomocą szklanki niewielkie krążki.
Na uzyskane krążki ciasta na pierogi nakładaj łyżką farsz . Każdego pieroga zamknij dbając, aby nadzienie nie dostało się miedzy brzegi ciasta . Lep pierogi do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrząca wodę . Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze 2-3 minuty , a potem wyjmij łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem . Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis na pierogi ruskie . Pierogi z jabłkiem i cynamonem to smakowita propozycja na słodko .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
-
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej", wyd. Edipresse Książki