Smakosze.pl Przepisy Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu
Canva /-slav-

Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu

2 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Solejukowa słynie ze swoich pierogów w całej gminie Wilkowyje. Postać może jest fikcyjna, ale te pierogi są jak najbardziej prawdziwe. Jeśli masz w zanadrzu nieco pieczeni z poprzedniego dnia, ten przepis jest najlepszym sposobem na jej wykorzystanie.

Lepienie pierogów może być nieco czasochłonnym zajęciem, jest jednak bardzo proste. Efekt na talerzu z pewnością wynagrodzi energię spożytkowaną na przygotowanie potrawy. Pierogi galicyjskie podawane z roztopionym masłem są pyszną i niecodzienną propozycją. Solejukowa zna się na pierogach jak nikt inny.

Przepis na wyśmienite pierogi galicyjskie

Składniki na farsz:

  • 200 g pieczonego mięsa z obiadu

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 150 g startego sera żółtego

  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

  • 2-3 łyżki ketchupu

  • sól i pieprz

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • niepełna szklanka gorącej wody

Jak zrobić zaskakujące pierogi galicyjskie?

Bułkę do farszu na pierogi namocz w mleku . Po namoczeniu odciśnij ją i zmiel razem z pieczenią w maszynce do mięsa . Dodaj ser, pietruszkę i ketchup. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem .

Mąkę na ciasto na pierogi przesiej na stolnicę lub czysty blat kuchenny . Dodaj sól oraz gorącą wodę . Z połączonych składników zacznij zagniatać ciasto i wyrabiaj je do momentu , aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto na pierogi podziel na mniejsze części . Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kolejno każdą z nich. Z cienkiego ciasta wykrawaj za pomocą szklanki niewielkie krążki.

Na uzyskane krążki ciasta na pierogi nakładaj łyżką farsz . Każdego pieroga zamknij dbając, aby nadzienie nie dostało się miedzy brzegi ciasta . Lep pierogi do momentu wykorzystania wszystkich składników.

Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrząca wodę . Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze 2-3 minuty , a potem wyjmij łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem . Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis na pierogi ruskie . Pierogi z jabłkiem i cynamonem to smakowita propozycja na słodko .

Canva / Wiktory
Canva / Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej", wyd. Edipresse Książki

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy