Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne
Pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Pierogi z boczkiem mają jeszcze lepszy, pełniejszy smak, a polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj prosty przepis na najlepsze pierogi ruskie z falbankami.
Pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu znamy wszyscy. Klasyczne pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do nich boczek wędzony podsmażony na maśle z cebulą. Pierogi ruskie z falbankami i boczkiem to stary przepis dziadka, który aktualnie podbija Internet.
Do farszu na pierogi ruskie możemy wykorzystać młode ziemniaki lub ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały po obiedzie. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Młode ziemniaki po ugotowaniu odparujmy i ostudźmy, dopiero później możemy zmielić je z twarogiem.
Ciasto na pierogi ruskie przygotujemy z kilku składników: mąki, oleju, wody i szczypty soli. Zagniecione, wyrobione, rozwałkowane ciasto jest elastyczne, delikatne i miękkie. Ulepione pierogi ruskie gotujmy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia, będą wyśmienite.
Przepis na pierogi ruskie z falbanką. Sekretnym składnikiem jest wędzony boczek, pierogi są przepyszne
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
szklanka gorącej wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
500 g twarogu półtłustego
sól, pieprz do smaku
1,5 łyżki masła
Składniki na okrasę:
duża cebula
2 łyżki masła
łyżka oleju
Jak zrobić najlepsze pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku? Wszyscy będą zachwyceni
Na początku przygotuj ciasto na pierogi: mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól, wlej olej i gorącą wodę, mieszaj łyżką, następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie.
Ciasto na pierogi musi być elastyczne i jednolite. Po wyrobieniu zrób z niego dużą kulę i odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób farsz do pierogów: ugotowane ziemniaki zmiel z twarogiem w maszynce do mięsa, przełóż do miski.
Na maśle usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, dodaj posiekane cebule i smaż, aż warzywa się zeszklą, całość, razem z tłuszczem, przełóż do ziemniaków i twarogu, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Farsz nakładaj na środek wyciętych, lekko rozciągniętych w palcach kółek, boki zagnieć.
Pierogi wrzucaj partami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj 2- 3 minuty, do wypłynięcia. Przygotuj okrasę: cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle i oleju, następnie polej ugotowane pierogi i podaj.
Przygotuj również wyśmienite pyzy z mięsem z rosołu, będą idealne na obiad i nic się nie zmarnuje. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się również pierogi leniwe przepisu babci Julci, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: Instagram/ milosc_od_kuchni