Smakosze.pl

canva/Rus32

Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Pierogi z boczkiem mają jeszcze lepszy, pełniejszy smak, a polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj prosty przepis na najlepsze pierogi ruskie z falbankami.

Pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu znamy wszyscy. Klasyczne pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do nich boczek wędzony podsmażony na maśle z cebulą. Pierogi ruskie z falbankami i boczkiem to stary przepis dziadka, który aktualnie podbija Internet.

Do farszu na pierogi ruskie możemy wykorzystać młode ziemniaki lub ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały po obiedzie. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Młode ziemniaki po ugotowaniu odparujmy i ostudźmy, dopiero później możemy zmielić je z twarogiem.

Ciasto na pierogi ruskie przygotujemy z kilku składników: mąki, oleju, wody i szczypty soli. Zagniecione, wyrobione, rozwałkowane ciasto jest elastyczne, delikatne i miękkie. Ulepione pierogi ruskie gotujmy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia, będą wyśmienite.

Przepis na pierogi ruskie z falbanką. Sekretnym składnikiem jest wędzony boczek, pierogi są przepyszne

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka gorącej wody

  • 4 łyżki oleju

  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 150 g wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 500 g twarogu półtłustego

  • sól, pieprz do smaku

  • 1,5 łyżki masła

Składniki na okrasę:
  • duża cebula

  • 2 łyżki masła

  • łyżka oleju

Jak zrobić najlepsze pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku? Wszyscy będą zachwyceni

Na początku przygotuj ciasto na pierogi: mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól, wlej olej i gorącą wodę, mieszaj łyżką, następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie.

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i jednolite. Po wyrobieniu zrób z niego dużą kulę i odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób farsz do pierogów: ugotowane ziemniaki zmiel z twarogiem w maszynce do mięsa, przełóż do miski.

Na maśle usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, dodaj posiekane cebule i smaż, aż warzywa się zeszklą, całość, razem z tłuszczem, przełóż do ziemniaków i twarogu, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Farsz nakładaj na środek wyciętych, lekko rozciągniętych w palcach kółek, boki zagnieć.

Pierogi wrzucaj partami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj 2- 3 minuty, do wypłynięcia. Przygotuj okrasę: cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle i oleju, następnie polej ugotowane pierogi i podaj.

Przygotuj również wyśmienite pyzy z mięsem z rosołu , będą idealne na obiad i nic się nie zmarnuje. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się również pierogi leniwe przepisu babci Julci , smacznego.

PIerogi
canva/-slav-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram/ milosc_od_kuchni

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >