Proste ciasto orzechowe z jabłkami bez dodatku cukru. Jesienny łakoć idealny nawet dla dbających o linię.
Ciasto bez cukru z orzechami włoskimi, jabłkami i cynamonem jest doskonałym deserem na deszczowe, jesienne dni. Ciasto smakuje obłędnie i możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Lekki placek o korzennym smaku z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Lubię przepisy na ciasta, które smakują rewelacyjnie, wychodzą za każdym razem, a do ich przygotowania nie potrzebuję dużego nakładu czasu i pracy. Takim ciastem jest właśnie ciasto bez cukru z korzenną nutą. Tu nie ma żadnego kremu, przekładania, warstw. Wszystkie składniki wystarczy połączyć w odpowiedni sposób i upiec.
Ciasto bez cukru z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi jest moim ulubionym deserem, kiedy za oknem wieje wiatr i pada deszcz. Ciasto umili każdy dzień, jest słodkie, puszyste i pełne smaku. W moim domu cała blacha keksowa ciasta znika jeszcze tego samego dnia, nikt nie może mu się oprzeć.
Ciasto bez cukru dekoruję przed pieczeniem. Na początku kroję mniejsze jabłko w kostkę i układam na przygotowanej masie, którą wcześniej przekładam na blachę. Całe ciasto posypuję delikatnie cynamonem i kakao i dopiero wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ciasto udekorowane w ten sposób wygląda bardzo apetycznie.
Ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem bez grama cukru
Składniki na formę do keksa:
3 jabłka średniej wielkości
1 małe jabłko do dekoracji
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu + do oprószenia ciasta
szczypta kakao do oprószenia ciasta
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki otrąb pszennych
3/4 szklanki mleka migdałowego
3/4 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
3,5 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jak zrobić pyszne ciasto bez cukru w jesiennym wydaniu?
Trzy jabłka obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posiekaj orzechy. Do miski wlej płynne składniki, czyli mleko, olej i jajko i mieszaj, aż się połączą. Do drugiej miski wsyp sypkie składniki: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ksylitol, orzechy i również wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Suche składniki połącz z mokrymi, następnie dodaj jabłka i wymieszaj łyżką.
Przygotowaną masę przełóż do formy. Na cieście poukładaj pokrojone w kostkę jabłko, całość oprósz delikatnie szczyptą kakao i cynamonu. Blachę wstaw do piekarnika, ciasto piecz około godziny, do suchego patyczka. Ostudź i podaj, smacznego.
Jeśli masz ochotę na równie pyszne i lekkie ciasto- tu poznasz przepis na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli. Na jesienną chandrę doskonale sprawdzi się również pyszna szarlotka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nigdy nie wstawiaj ich do lodówki. Większość Polaków nie ma pojęcia. Fatalny błąd
Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis
Źródło: malacukiernia