Przepis Wachowicz na niezapomniany deser PRL-u zupę nic
Zupa nic jest dobrze znanym w niektórych częściach polski deserem z czasów PRL. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować go w wersji bardziej eleganckiej — z wyśmienitymi piankami bezowymi. Przepis jest niezwykle prosty, a smakołyk z pewnością skradnie serca waszych gości. Nie możecie tego przegapić.
Zupa nic, znana też jako deser Pływające Wyspy, jest kolejną słodką propozycją znanej kulinarnej celebrytki. Po pysznym serniku budyniowym czy wilgotnym i puszystym biszkopcie z odrobiną oliwy czas na klasykę, której najmłodsi raczej już nie pamiętają . Prosta w przygotowaniu pozycja naprawdę może olśnić. Skusicie się?
Przepis na kultową zupę nic według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
400 ml mleka
-
2 jaja
-
2,5 łyżki cukru pudru
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1 laska wanilii
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich sól i ubijamy, aż do uzyskania sztywnej piany. Wsypujemy łyżkę cukru pudru i kontynuujemy miksowanie. Gdy się rozpuści, przy pomocy łyżki formujemy bezy o kształcie przypominającym chmurki.
Układamy je na gorącym mleku. Garnek przykrywamy na chwilę. Po minucie wyjmujemy uzyskane ciasteczka i odkładamy je na bok. Żółtka łączymy z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do nich miąższ z laski wanilii. Zdrewniałą część przyprawy dodajemy do mleka.
Do wymieszanych żółtek wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. C ienkim strumieniem wlewamy do nich podgrzewane dotychczas mleko, cały czas je ucierając. Gdy składniki się połączą, przelewamy masę do garnka i podgrzewamy. Zupę nic przelewamy na talerz. Podajemy z piankami bezowymi.
Wskazówka:
Aby danie wyglądało bardziej elegancko, możemy dodatkowo przyozdobić je nitkami z karmelu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy cukier roztopić na patelni. Gdy skarmelizuje, przenosimy go łyżką na papier do pieczenia, tworząc cienkie paseczki. Po zastygnięciu dekoracja jest gotowa.
Źródło zdjęcia: canva/Anneleven Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
-
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
-
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: ewawachowicz