Smakosze.pl Przepisy Przepis Wachowicz na niezapomniany deser PRL-u zupę nic
wikipedia.org; Pawel Wodzynski/East News

Przepis Wachowicz na niezapomniany deser PRL-u zupę nic

20 maja 2022

Zupa nic jest dobrze znanym w niektórych częściach polski deserem z czasów PRL. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować go w wersji bardziej eleganckiej — z wyśmienitymi piankami bezowymi. Przepis jest niezwykle prosty, a smakołyk z pewnością skradnie serca waszych gości. Nie możecie tego przegapić.

Zupa nic, znana też jako deser Pływające Wyspy, jest kolejną słodką propozycją znanej kulinarnej celebrytki. Po pysznym serniku budyniowym czy wilgotnym i puszystym biszkopcie z odrobiną oliwy czas na klasykę, której najmłodsi raczej już nie pamiętają . Prosta w przygotowaniu pozycja naprawdę może olśnić. Skusicie się?

Przepis na kultową zupę nic według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 ml mleka

  • 2 jaja

  • 2,5 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 laska wanilii

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich sól i ubijamy, aż do uzyskania sztywnej piany. Wsypujemy łyżkę cukru pudru i kontynuujemy miksowanie. Gdy się rozpuści, przy pomocy łyżki formujemy bezy o kształcie przypominającym chmurki.

Układamy je na gorącym mleku. Garnek przykrywamy na chwilę. Po minucie wyjmujemy uzyskane ciasteczka i odkładamy je na bok. Żółtka łączymy z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do nich miąższ z laski wanilii. Zdrewniałą część przyprawy dodajemy do mleka.

Do wymieszanych żółtek wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. C ienkim strumieniem wlewamy do nich podgrzewane dotychczas mleko, cały czas je ucierając. Gdy składniki się połączą, przelewamy masę do garnka i podgrzewamy. Zupę nic przelewamy na talerz. Podajemy z piankami bezowymi.

Wskazówka:

Aby danie wyglądało bardziej elegancko, możemy dodatkowo przyozdobić je nitkami z karmelu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy cukier roztopić na patelni. Gdy skarmelizuje, przenosimy go łyżką na papier do pieczenia, tworząc cienkie paseczki. Po zastygnięciu dekoracja jest gotowa.

Jajka są jednym ze składników słodkiej zupy nic
Jajka są jednym ze składników słodkiej zupy nic

Źródło zdjęcia: canva/Anneleven Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy