Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz. Sekretem smaku jest 1 składnik

Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz. Sekretem smaku jest 1 składnik

Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz
canva/jonkempnerphotos; Pawel Wodzynski/East News

Biszkopt stanowi podstawę wielu deserów przekładanych kremami. Ewa Wachowicz wzbogaca skład tego delikatnego ciasta o łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki temu staje się ono puszyste i lekkie niczym chmurka. Taki specjał przełożony masą śmietanową skradnie serce każdego łasucha. Spróbujecie?

Biszkopt występuje w wielu wariantach. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić orzeźwiającą cytrynową wersję i niezwykle smaczną kompozycję z galaretką. Tym razem proponujemy wam niezawodną recepturę Ewy Wachowicz na specjał nasączany amaretto, przełożony kawową masą śmietanową z dodatkiem dżemu malinowego. Skusicie się?

Przepis na lekki o puszysty biszkopt według Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1 szklanka mąki krupczatki

  • 6 jaj

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 2 opakowania śmietany kremówki

  • 1 szklanka kawy w proszku

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 3 łyżeczki cukru pudru

  • ⅓ szklanki amaretto do nasączania

  • woda

  • dżem malinowy do przełożenia

Przygotowanie biszkoptu:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia.

Wlewamy oliwę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie łączymy je z utartymi żółtkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej ciasto. Pieczemy przez pół godziny.

Studzimy, początkowo tylko uchylając drzwiczki piekarnika. Chłodny biszkopt przecinamy na dwa placki. Nasączamy je amaretto wymieszanym z 2 łyżkami wody. Ciasto jest gotowe do przekładania.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, umieszczając szklankę z mieszaniną w misce wrzątku.

Dodajemy ją do śmietany i starannie miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę, nadal miksujemy masę, jednocześnie wsypując kawę. Po połączeniu się składników krem jest gotowy.Większą jego ilość umieszczamy na jednym z nasączonych blatów biszkoptowych.

Układamy na nim drugi placek, a całość pokrywamy resztą kremu. Wierzch dekorujemy dżemem i zdobimy innymi dodatkami wedle uznania. Smacznego.

Przekładany kremem biszkopt jest doskonały
Przekładany kremem biszkopt jest doskonały

Źródło zdjęcia: canva/ninikas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram