Smakosze.pl Przepisy Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakub Kuronia
canva/arfo

Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakub Kuronia

28 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kanapki są zawsze najprostszym i najszybszym pomysłem na śniadanie lub kolację. Nie oznacza to jednak, że muszą być nudne. Jeśli pieczywo posmarujesz przepyszną pastą z makreli i jajek, wszyscy domownicy będą zadowoleni i syci. Potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu, by według przepisu Jakuba Kuronia, przygotować pyszne smarowidło do chleba.

Masz już dość już sera, szynki i kiełbasy? Zamiast nich połóż na pieczywie trochę pysznej pasty. Możesz ją zrobić z jajek, twarogu czy wędzonej ryby. Na tę ostatnią postawił właśnie Jakub Kuroń. Łączy ją z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonym ogórkiem. Dzięki temu powstaje dodatek pełen smaku i wartości odżywczych.

Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 nieduża, wędzona makrela

  • 4 jajka

  • 1-2 kiszone ogórki

  • pół pęczka szczypiorku

  • 2 łyżki majonezu

  • 100 g serka topionego

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty

Z wędzonej makreli usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso przełóż do miski, rozdrobnij przy pomocy widelca.

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Kiszony ogórek pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Do ryby dodaj ogórek, szczypiorek i jajka.

Dorzuć też serek topiony i majonez. Składniki wymieszaj, by powstała pasta. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na pyszne pasty. Sprawdź, jak zrobić pastę z warzyw z rosołu , a także pastę z jajek i suszonych pomidorów .

wędzona makrela
wędzona makrela

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy