Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakub Kuronia
Kanapki są zawsze najprostszym i najszybszym pomysłem na śniadanie lub kolację. Nie oznacza to jednak, że muszą być nudne. Jeśli pieczywo posmarujesz przepyszną pastą z makreli i jajek, wszyscy domownicy będą zadowoleni i syci. Potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu, by według przepisu Jakuba Kuronia, przygotować pyszne smarowidło do chleba.
Masz już dość już sera, szynki i kiełbasy? Zamiast nich połóż na pieczywie trochę pysznej pasty. Możesz ją zrobić z jajek, twarogu czy wędzonej ryby. Na tę ostatnią postawił właśnie Jakub Kuroń. Łączy ją z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonym ogórkiem. Dzięki temu powstaje dodatek pełen smaku i wartości odżywczych.
Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakuba Kuronia
Składniki:
-
1 nieduża, wędzona makrela
-
4 jajka
-
1-2 kiszone ogórki
-
pół pęczka szczypiorku
-
2 łyżki majonezu
-
100 g serka topionego
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty
Z wędzonej makreli usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso przełóż do miski, rozdrobnij przy pomocy widelca.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kiszony ogórek pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Do ryby dodaj ogórek, szczypiorek i jajka.
Dorzuć też serek topiony i majonez. Składniki wymieszaj, by powstała pasta. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na pyszne pasty. Sprawdź, jak zrobić pastę z warzyw z rosołu , a także pastę z jajek i suszonych pomidorów .
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuron.com