Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu
Zrobiliście rosół i zastanawiacie się jak wykorzystać warzywa? Zróbcie z nich smaczną pastę do kanapek. Wystarczy dodać nieco fasoli i przypraw, by ze zwykle wyrzucanych składników wyczarować naprawdę dobry kanapkowy rarytas.
Kuchenny recykling to nie tylko przyrządzanie kopytek z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które pozostały z obiadu czy nóżki z mięsa po rosole. Warzywa, których użyliśmy do przyrządzania tej tradycyjnej zupy, także można ponownie wykorzystać. Zobaczcie jak zrobić z nich pastę do chleba.
Przepis na smaczną pastę z warzyw po rosole
Składniki:
4 spore marchewki z rosołu
2 nieduże pietruszki z rosołu
2 szklanki ugotowanej fasoli
2 niewielkie cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki papryki chilli
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ja na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera wraz z marchewką, pietruszką, podsmażoną cebulką i wszystkimi przyprawami.
Składniki dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka pasta. Podajemy ze świeżym pieczywem np. z tym domowym chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
Fasolę możemy zastąpić ziemniakami lub innymi ugotowanymi strączkami. W zależności od tego, na co się zdecydujemy, możemy modyfikować zestaw przypraw. Do soczewicy np. dobrze pasował będzie kumin.
Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, możemy doprawić pastę słodką papryką wędzoną. Smarowidło wyjdzie przyjemnie umamiczne.
Źródło zdjęcia: canva/AGfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile