Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu

Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu

Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu
canva/Qwart

Zrobiliście rosół i zastanawiacie się jak wykorzystać warzywa? Zróbcie z nich smaczną pastę do kanapek. Wystarczy dodać nieco fasoli i przypraw, by ze zwykle wyrzucanych składników wyczarować naprawdę dobry kanapkowy rarytas.

Kuchenny recykling to nie tylko przyrządzanie kopytek z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które pozostały z obiadu czy nóżki z mięsa po rosole. Warzywa, których użyliśmy do przyrządzania tej tradycyjnej zupy, także można ponownie wykorzystać. Zobaczcie jak zrobić z nich pastę do chleba.

Przepis na smaczną pastę z warzyw po rosole

Składniki:

  • 4 spore marchewki z rosołu

  • 2 nieduże pietruszki z rosołu

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli

  • 2 niewielkie cebule

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki papryki chilli

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ja na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera wraz z marchewką, pietruszką, podsmażoną cebulką i wszystkimi przyprawami.

Składniki dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka pasta. Podajemy ze świeżym pieczywem np. z tym domowym chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Fasolę możemy zastąpić ziemniakami lub innymi ugotowanymi strączkami. W zależności od tego, na co się zdecydujemy, możemy modyfikować zestaw przypraw. Do soczewicy np. dobrze pasował będzie kumin.

  • Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, możemy doprawić pastę słodką papryką wędzoną. Smarowidło wyjdzie przyjemnie umamiczne.

Warzywna pasta z chlebem
Warzywna pasta z chlebem

Źródło zdjęcia: canva/AGfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram