Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. 3 dodatki i lekki sos idealnie się dopełniają
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką główkę czerwonej kapusty? Możesz z niej przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową surówkę. Dodaj do niej tylko jabłko, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko z lekkim sosem, a otrzymasz dodatek pasujący do wielu dań obiadowych.
Czerwona kapusta jest idealna do przyrządzenia szybkiej i wyjątkowo smacznej surówki. Wystarczy wcześniej namoczyć trochę rodzynek i dodać je do połączonego z jabłkiem i pestkami słonecznika warzywa. Z lekkim sosem o kwaśnym smaku dodatek będzie smakował obłędnie.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
-
400 g czerwonej kapusty
-
1 średniej wielkości jabłko
-
2 łyżki rodzynek
-
2 łyżki pestek nasion słonecznika
-
1-2 łyżeczki soku z cytryny
-
25 ml oliwy z oliwek
-
cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną surówkę z czerwonej kapusty? Znamy prosty przepis
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do salaterki. Dodajemy też pestki słonecznika i starte na dużych oczkach jabłko.
Warto jabłko wcześniej obrać ze skórki, choć nie jest to konieczne. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy namoczone, odsączone rodzynki.
Mieszamy i doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Surówkę z czerwonej kapusty podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Świetnie smakuje zarówno z mięsnymi kotletami, jak i z roślinnymi pulpetami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki. Spróbujcie koniecznie prostej i wyrazistej kompozycji z dodatkiem pora . Być może skusi was też surówka z marchewki , której smak bije na głowę rarytas z niejednej restauracji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
-
Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama