Smakosze.pl Przepisy Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. 3 dodatki i lekki sos idealnie się dopełniają
canva/alisafarov

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. 3 dodatki i lekki sos idealnie się dopełniają

29 listopada 2022

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką główkę czerwonej kapusty? Możesz z niej przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową surówkę. Dodaj do niej tylko jabłko, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko z lekkim sosem, a otrzymasz dodatek pasujący do wielu dań obiadowych.

Czerwona kapusta jest idealna do przyrządzenia szybkiej i wyjątkowo smacznej surówki. Wystarczy wcześniej namoczyć trochę rodzynek i dodać je do połączonego z jabłkiem i pestkami słonecznika warzywa. Z lekkim sosem o kwaśnym smaku dodatek będzie smakował obłędnie.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 400 g czerwonej kapusty

  • 1 średniej wielkości jabłko

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki pestek nasion słonecznika

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 25 ml oliwy z oliwek

  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smaczną surówkę z czerwonej kapusty? Znamy prosty przepis

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do salaterki. Dodajemy też pestki słonecznika i starte na dużych oczkach jabłko.

Warto jabłko wcześniej obrać ze skórki, choć nie jest to konieczne. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy namoczone, odsączone rodzynki.

Mieszamy i doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Surówkę z czerwonej kapusty podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Świetnie smakuje zarówno z mięsnymi kotletami, jak i z roślinnymi pulpetami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki. Spróbujcie koniecznie prostej i wyrazistej kompozycji z dodatkiem pora . Być może skusi was też surówka z marchewki , której smak bije na głowę rarytas z niejednej restauracji.

Surówka z czerwonej kapusty jest pyszna
canva/Olga Chzhu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy