Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza surówka z porów - prośby o dokładkę gwarantowane

Najlepsza surówka z porów - prośby o dokładkę gwarantowane

Najlepsza surówka z porów
canva/Jaromila

Surówka z pora jest prostym w przygotowaniu i niebagatelnym dodatkiem do każdego obiadu. Podajcie to pyszne warzywo z odrobiną majonezu, a będzie rozpływało się w ustach. Ostrość pora zbalansuje dodatek jabłka i kapusty. Będzie naprawdę pysznie.

Pory przydają się nie tylko do przygotowania bulionu. To pyszne warzywo z powodzeniem sprawdzi się jako składnik smacznej zupy czy podstawa wybornej surówki. Dodajcie do niego jabłka, kapustę i odrobinę majonezu, a zachwyci was smakiem. Najlepiej, gdy sięgniecie po domowy sos jajeczny. Jeśli użyjecie wariantu roślinnego, surówka będzie wegańska.

Przepis na prostą i smaczną surówkę z pora

Składniki:

  • 1 średni por

  • 2 nieduże jabłka

  • kawałek białej kapusty

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Pora obieramy z wierzchnich liści i odcinamy korzenie. Przekrawamy go wzdłuż i wszerz. Tak podzielone warzywo umieszczamy w misce z zimną wodą i dokładnie płuczemy.

Następnie kroimy go w bardzo drobną kostkę lub w paski. Kapustę szatkujemy, a jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do większej miski wkładamy pora i kapustę.

Ugniatamy je przez chwilę, aby stały się delikatniejsze. Solimy, a następnie dodajemy jabłka i majonez. Doprawiamy do smaku. Podajemy wraz z kotletami schabowymi i ziemniakami w mundurkach.

Wskazówka: Zewnętrzne liście pora umyjcie i zachowajcie do przyrządzenia bulionu. Możecie je zamrozić.

Por na blacie
Por doskonale smakuje w formie surówki

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram