Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji. Najlepszy dodatek obiadowy

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji. Najlepszy dodatek obiadowy

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji
canva/pixelshot

Jeśli marzy wam się surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji, nasz nowy przepis sprawdzi się idealnie. Zaopatrzcie się w świeże i jędrne pomarańczowe warzywo, a z pewnością uzyskacie smakowity dodatek do kotletów. Spróbujcie koniecznie.

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji jest smacznym dodatkiem do drugiego dania. Chrupiąca i apetyczna kompozycja z dodatkiem soczystego jabłka i świeżutkich marchewek jest prosta w przygotowaniu, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Skusicie się?

Przepis na surówkę z marchewki i jabłka jak z restauracji

Składniki:

  • 250 g świeżej marchwi

  • 1 średnie, słodkie jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka oleju lnianego lub rzepakowego

  • szczypta cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie surówki z marchewki i jabłka jak z restauracji:

Marchewkę szorujemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy ją na tarce o średnich oczkach wraz z dobrze umytym jabłkiem. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Wsypujemy sól.

Słodzimy, jeśli uznamy to za konieczne. Całość łączymy z olejem lnianym i wstawiamy do lodówki. Podajemy do obiadu np. do ziemniaczanego purée z chrzanem i karkówki z pieca.

Wskazówki dotyczące przyrządzania surówki z marchewki i jabłka jak z restauracji:

  • Sok z cytryny jest obowiązkowym składnikiem, którego zadaniem jest uchronienie jabłka przez ściemnieniem. Jeżeli go nie mamy, możemy wlać do surówki pół łyżeczki octu jabłkowego, winnego, ryżowego lub — w ostateczności — spirytusowego.

  • Warto spróbować jabłka i marchewki po dodaniu soku z cytryny. Może się zdarzyć, że słodzenie ich nie będzie konieczne.

  • Dobrym zamiennikiem cukru w surówce z marchewki i jabłka jak z restauracji są syrop klonowy, erytrytol, stewia lub ksylitol. Wszystkie dodatki są wegańskie, a słodziki niemalże bezkaloryczne.

  • Jeśli marchew, którą posiadamy, spędziła już trochę czasu w lodówce, warto ją zanurzyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Ten zabieg sprawi, że znów będzie jędrna.

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji jest smacznym dodatkiem do drugiego dania
canva/sonatali

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa