Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji. Najlepszy dodatek obiadowy
Jeśli marzy wam się surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji, nasz nowy przepis sprawdzi się idealnie. Zaopatrzcie się w świeże i jędrne pomarańczowe warzywo, a z pewnością uzyskacie smakowity dodatek do kotletów. Spróbujcie koniecznie.
Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji jest smacznym dodatkiem do drugiego dania. Chrupiąca i apetyczna kompozycja z dodatkiem soczystego jabłka i świeżutkich marchewek jest prosta w przygotowaniu, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Skusicie się?
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka jak z restauracji
Składniki:
250 g świeżej marchwi
1 średnie, słodkie jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju lnianego lub rzepakowego
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie surówki z marchewki i jabłka jak z restauracji:
Marchewkę szorujemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy ją na tarce o średnich oczkach wraz z dobrze umytym jabłkiem. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Wsypujemy sól.
Słodzimy, jeśli uznamy to za konieczne. Całość łączymy z olejem lnianym i wstawiamy do lodówki. Podajemy do obiadu np. do ziemniaczanego purée z chrzanem i karkówki z pieca.
Wskazówki dotyczące przyrządzania surówki z marchewki i jabłka jak z restauracji:
Sok z cytryny jest obowiązkowym składnikiem, którego zadaniem jest uchronienie jabłka przez ściemnieniem. Jeżeli go nie mamy, możemy wlać do surówki pół łyżeczki octu jabłkowego, winnego, ryżowego lub — w ostateczności — spirytusowego.
Warto spróbować jabłka i marchewki po dodaniu soku z cytryny. Może się zdarzyć, że słodzenie ich nie będzie konieczne.
Dobrym zamiennikiem cukru w surówce z marchewki i jabłka jak z restauracji są syrop klonowy, erytrytol, stewia lub ksylitol. Wszystkie dodatki są wegańskie, a słodziki niemalże bezkaloryczne.
Jeśli marchew, którą posiadamy, spędziła już trochę czasu w lodówce, warto ją zanurzyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Ten zabieg sprawi, że znów będzie jędrna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Pamiętaj o 1 kluczowym szczególe
Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Źródło: kuchnia-domowa