Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania
Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.
Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.
Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.
Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.
Przepis na wyśmienite kotlety z makaronu z poprzedniego dnia, nic się nie zmarnuje
Składniki:
-
1 porcja ugotowanego makaronu
-
2 jajka
-
cebula
-
marchewka
-
kilka plasterków wędliny
-
4 łyżki startego sera żółtego
-
jajko
-
łyżka siekanej natki pietruszki
-
łyżka siekanego koperku
-
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
-
bułka tarta do panierowania
-
łyżka masła
Jak zrobić kotlety z makaronu? Przygotujesz je błyskawicznie, rodzina będzie zachwycona
Makaron drobno posiekaj, przełóż do większej miski. Cebulę posiekaj, zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój drobno wędlinę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez chwilę, następnie dodaj marchewkę.
Przygotowane, przesmażone produkty dodaj do posiekanego makaronu, dodaj starty ser żółty, posiekaną zieleninę, paprykę mieloną, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru. Kotlety z makaronu podaj z ziemniakami pieczonymi i ulubioną surówką, np. z pora , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak
-
Jak ugotować fasolkę szparagową? Wszystkie najważniejsze zasady w jednym miejscu
Źródło: bezamel.se.pl