Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak
Zostały ci obierki z ogórków? Możesz zrobić z nich niesamowity przysmak. Przygotuj go raz, a już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Octu z obierek po ogórkach, bo o nim mowa, możesz używać jako zamiennika na przykład octu jabłkowego, ale nie tylko.
Gdy robisz mizerię, zwykle zostają ci obierki po ogórkach. Są piękne, zielone i mają orzeźwiający zapach. Aż szkoda je wyrzucać. Jednak na szczęście można zrobić z nich coś przydatnego, a mianowicie ocet.
Ocet ogórkowy ma przyjemny, zielonkawy kolor i ładny zapach. Można go używać do sałatek czy sosów zamiast octu winnego, czy jabłkowego. Jednak doskonale sprawdzi się też w roli toniku do twarzy. Odświeży i oczyści cerę jak mało który środek.
Jak zrobić ocet z obierek po ogórkach?
Składniki:
obierki z 3-4 ogórków sałatkowych
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
Przygotowanie octu ogórkowego
Czystymi obierkami napełnij wyparzony słoik mniej więcej do 2/3 jego wysokości. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź.
Letnim płynem zalej obierki. Słoik przykryj ściereczką lub gazą i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.
W tym czasie codziennie mieszaj płyn z ogórkami, by fermentacja przebiegła szybciej i bardziej równomiernie.
Po trzech tygodniach płyn z ogórkami przelej przez sito. Ocet przelej do czystej butelki i używaj w kuchni lub jako kosmetyku.
Z naszego serwisu dowiesz się też, co zrobić z obierkami po ziemniakach, a także, jak wykorzystać obierki z pieczarek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: kuchnia.wp